Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa U Jantov
Rozhľadňa U Jantov Zatvoriť

Rozhľadňa K rozhľadni U Jantov nad Krásnom nad Kysucou

V týchto dňoch pribudla k rozhľadniam na Kysuciach úplne nová, stojaca nad Krásnom nad Kysucou. Veža sa týči v nadmorskej výške 560 metrov nad morom na vŕšku Diel pri krásňanskej osade U Jantov. Je postavená tak, aby sa z nej otváral široký výhľad na mesto. Jej autorom je architekt Stanislav Mikovčák.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+374 m stúpanie, -376 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 03.09.2020
Pohoria
Javorníky
Trasa
Doprava
Krásno nad Kysucou (vlak, bus, parkovanie v časti Zákysučie)
SHOCart mapy
» č.1077 Kysucké Beskydy, Kysuc (1:50.000)

Trasa (pešo)

Krásno nad Kysucou, časť Zákysučie – modrý miestny chodník – U Vlčkov – U Jantov – rozhľadňa a naspäť

Cesta k rozhľadni po miestnom chodníku

K rozhľadni sa vydávame na začiatku školského roka v podvečer pracovného dňa. Vylákalo nás pekné poobedné počasie. Avšak keď vyrážame autom cez Dunajov po starej ceste, vidíme, že veru pribudli na oblohe mraky, ktoré zakryli aj slnko. Hlavne že neprší a nefúka. Láka nás úplne nová rozhľadňa, ktorá vyrástla nad Krásnom nad Kysucou počas tohtoročnej jari a leta. Je otvorená iba týždeň, takže žiari novotou. Posvätená a oficiálne otvorená pre všetkých milovníkov prírody a rozhľadní bola poslednú augustovú nedeľu.

Upozorňujeme návštevníkov rozhľadne, aby k veži chodili pešo po trase krížovej cesty a nevstupovali živelne na súkromné trávnaté plochy, ktoré neslúžia ako prístup k rozhľadni a neparkovali svoje autá na trvalých trávnatých porastoch! Ďakujeme za pochopenie.

Auto parkujeme pri železničnom priecestí v Krásne nad Kysucou v časti Zákysučie. Prechádzame cez koľaje. Hneď na druhej strane nás vítajú smerovníky miestneho značenia. K osade U Jantov sa vydávame po bielo-modrom štvorci - v osade by sme mali byť asi za 45 minút. Značka vedie hore dolinou po asfaltovej ceste. Je pomerne úzka a autá sa tu vyhýbajú ťažko. Prechádzame okolo obydlí, ktoré stoja po oboch stranách cesty – v domčekoch je rušno a aj na dvoroch – štekajú strážne psy, v záhradách vidíme pobehovať množstvo hydiny – sú tu sliepky, kohúty, ale aj kŕdle husí či kačíc. Dokonca tu zhliadneme aj ovečky. Naozaj pestrá mozaika. Deti majú čo obzerať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Spočiatku ideme po rovinke, potom začína cestička stúpať viac. Na ceste stretávame niekoľko áut, úspešne sa im vyhýbame. Asfaltový povrch je vhodný aj pre bicyklistov. Dvoch cyklistov tu aj stretávame, idú rovnakým smerom ako my. Pozrieme sa bližšie na ich bicykle - sú to elektrobiky. Tak sa ani nenazdáme a cyklisti miznú. Kráčame ďalej. Prichádzame do časti U Vlčkov – je tu lipa s krížom, lavičkou a náučnou tabuľou. Pribudol aj nový smerovník k rozhľadni. Po pravej strane začíname stúpať viac do kopca, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Naberáme výšku, a tak sa začínajú zlepšovať výhľady. Cez dolinku na druhej strane vidíme ďalšie vyššie položené krásňanské osady - Macúrovci a Sýkorovci, cez ktoré vedie náučný chodník. Míňame ďalší smerovník. V najstrmšej časti ideme serpentínou. Cez cestu sú urobené odvodňovacie kanály – sú pekne vyčistené a odtekaniu vody nič nebráni.

Prichádzame na lúky a terén sa vyrovnáva. Osada U Jantov je na dohľad. Domy sú roztrúsené aj na lúkach, aj pod lesom. Cez osadu sa dá vrátiť napríklad z výletu na javornícky Vojtov vrch, ktorý je hneď vľavo smerom na západ. Ak chcete ísť priamo k rozhľadni, nemusíte zachádzať do osady. Zabočte z cesty doprava a vydajte sa smerom ku lúčnemu vrchu Diel. Cez lúku vedie široká cestička, a keď budete po nej pokračovať, čoskoro sa ukáže strecha rozhľadne. Nie je postavená na najvyššie položenom bode lúčky, ale o niečo poniže, na hranici lesa, aby bol z nej pekný výhľad na Krásno nad Kysucou, ktoré sa rozprestiera tesne pod kopcom za riekou Kysuca.

Elektrocyklisti sa už vracajú. Nuž, sú rýchlejší, ale my peší si pri chôdzi možno viac prírodu užijeme a precítime. Úsek po lúkach si vychutnávame. Na našu radosť sa zlepšuje počasie a ako to často býva, k večeru sa oblačnosť zmenšuje. Tak mi synátor hovorí: „Mami, nehovor hop, kým si nepreskočila.” Súhlasne prikyvujem. Tešíme sa slniečku, zdá sa, že bude dobré svetlo na fotenie.

Rozhľadňa a výhľady

Prichádzame k rozhľadni. Vrchná časť základov pod rozhľadňou je vysypaná kamienkami. Stojí tu tabuľa s textom o veži. Po pár schodíkoch vchádzame dnu k vnútorným schodom. Na stene je prevádzkový poriadok rozhľadne, na ktorej by malo byť maximálne 10 ľudí. Schodov je spolu 46, okrem zábradlia sa dá pridŕžať aj natiahnutého hrubého lana – to využijú asi menšie deti. Na prvom poschodí, ktoré má vonkajšiu terasu, by mala byť časom galéria o meste Krásno nad Kysucou.

Vychádzame na najvyššie, zastrešené poschodie. Horná terasa sa neobchádza celá, ale dá sa obísť iba z troch strán, pretože z jednej strany vychádzajú pod strechu schody. Dostali sme sa do peknej výšky a otvára sa pred nami nečakane pekný výhľad na Krásno nad Kysucou, vidíme ho ako na dlani. Viac je otvorený pohľad na sever, časť zakrývajú stromy pri rozhľadni. Všímame si dominantný biely kostol a veľký cintorín. Ak sledujeme tok Kysuce proti prúdu, zbadáme trasu cyklotrasy a krásňanské centrum – menšie námestie, kde stojí známe vlastivedné múzeum. Smerom na sever pokračuje cyklotrasa k železničnej stanici Oščadnica. Samotnú Čadcu nevidieť, je schovaná za hrebeňom vľavo. Viac vpravo vidieť Javorské nad Oščadnicou a ukazuje sa aj najvyššia Veľká Rača z Kysuckých Beskýd. Vidíme výstupovú trasu na Veľkú Raču napríklad cez Kalinový vrch, ktorá je spočiatku lúčna. Obdivujeme aj bližšie kopčeky nižšej Kysuckej vrchoviny, mnohé svahy sú odlesnené a pokryté lúkami, ktorých trávy naberajú jesenné žlté farby. Spoznávame aj osadu Vyššie Vane, za ktorou je v lesíku ukrytá asi najbližšia ďalšia kysucká rozhľadňa na Hladkom vrchu. Z tejto rozhľadne ju nevidieť, pretože je situovaná bližšie k Bystrickej doline a z tohto uhla ju zakrýva les. Tejto rozhľadni sa venoval článok Nová rozhľadňa na Hladkom vrchu.

Vidíme aj vyššie kopčeky vrchoviny, predovšetkým Stien a trčí aj vrcholček skoro tisícmetrovej Ľadonhory. Viac vpravo sa týči nezameniteľný zalesnený Vreteň a nižšia Brodnianka a vidíme aj zakrivený malofatranský Kľak. Keďže máme šťastie na počasie a pomerne dobrú viditeľnosť, poza vrchovinu vidíme aj vrcholčeky Malej Fatry – spoznávame s istotou Malý Kriváň a Stratenec a možno aj Veľký Kriváň. Nechýba ani masív Martinských holí. Smerom na západ je od rozhľadne najbližšie spomínaný javornícky Vojtov vrch. Slnko je už nízko a je naozaj pekné mäkké svetlo. Deti sú už hladné, tak zbiehajú z rozhľadne dolu na lúku, vybaľujú piknikovú deku a ochutnávajú dobroty. A čudujú sa, aké je pekné svetlo. Nuž, je to pravda, s turistikou podvečer a večerným svetlom veľa skúseností nemajú, pre túry uprednostňujeme skôr ranný a obedný čas. Ja fotím ešte výhľady. Malá skupinka tínedžerov, ktorá mala zaparkované auto iba pár metrov od rozhľadne, už odišla, a tak lúku žiadne auto nešpatí. Potom schádzame s manželom na lúku a spoločne s deťmi sa tešíme zo slniečka a z pekného večera. Na oblohe objavujeme dokonca letiaci balón, a tak pozorujeme, kam až zaletí. Je tu pekná, pokojná atmosféra, tiene sa predlžujú.

Neradi sa dávame na spiatočnú cestu, ale nechceme prísť domov príliš neskoro – druhý deň sa vstáva do školy. K rozhľadni prichádza ďalšia skupinka - na kraji lúky je zaparkovaný džíp. Dolu schádzame za súmraku, deti si nahadzujú na seba už hrubšie bundy.

Výlet, hoci krátky, bol podarený. Evka nadšene hovorí, že by sem hore chodila za výhľadom každé ráno ešte pred školou. Môže byť lepšia pochvala? Mám radosť, že sa deťom páčilo. Spoznali sme ďalší pekný kút kysuckej prírody. Nahlas uvažujeme, že ku rozhľadni zavítame aj na jeseň či v zime – asfaltka bude isto spojazdnená.

Záver

Rozhľadňa rozširuje bohatý zoznam rozhľadní Kysuckej vrchoviny, Javorníkov a Kysuckých Beskýd (rozhľadňa Kamenité, na Bobovci, na Hladkom vrchu, na Tábore, na Dubni, na Stratenci, na Marťákovom vrchu, na vrchole Veľkej Rače, na Dedovke pod Veľkou Račou, na Zarúbanej Kýčere, na Luboch, nad Harvelkou). Cez náučný chodník zo Zákysučia je to nenáročná prechádzka vhodná pre každého, pešo či na bicykli. Z lúky na vŕšku Diel či z rozhľadne budete odmenení peknými pohľadmi na viaceré pohoria. Viac sa o rozhľadni dočítate napríklad na stránke mojekysuce.sk alebo na stránke mesta Krásno nad Kysucou. Časom by mala byť dokončená aj krížová cesta, ktorá bude kratšou a strmšou alternatívou, ako sa dostať k rozhľadni. Bude tak možnosť urobiť aj peší okruh.

Veľké ďakujem patrí všetkým tvorcom rozhľadne a tým, ktorí sa zaslúžili o jej zrod. Všetkým budúcim návštevníkom tohto pekného miesta prajem čarovné objavovanie a nezabudnuteľné zážitky. Nech rozhľadňa dlho slúži svojmu účelu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie