Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Modlivý důl
Modlivý důl Zatvoriť

Túra Skalný hrad Sloup a Modlivý důl

Keď som videla prvýkrát na fotke Modlivý důl, povedala som si, že tam musíme ísť. Začiatkom mája sa nám to podarilo. Spojili sme to s obhliadkou sklárskeho mesta Nový Bor, skalného hradu Sloup, prešli sme skalnatým údolím až k tajomnému lesnému sakrálnemu miestu.

Nový Bor – Skalný hrad Sloup – Lesné divadlo – Modlivý důl

Nastupujeme na autobus v Liberci smer mesto Nový Bor. Mesto, ležiace na rozhraní Lužických hôr a Českého stredohoria, má dlhú tradíciu sklárskeho priemyslu, dnes je však už na ústupe. Z autobusovej stanice sa po červenej značke vydávame naprieč celým mestom k pieskovcovému masívu, kde sa vo výške tridsaťpäť metrov nachádza skalný hrad Sloup, ktorý je vzdialený asi štyri kilometre.

Prechádzka vedie cez tiché námestie okolo pamiatkovo chránených budov, okrajovými štvrťami a potom lesnou cestičkou. K hradu sa dá dostať autom, ale aj autobusom, pokiaľ nie je štátny sviatok. Prechádzka však nie je náročná, zvládnu to aj malé deti. Hrad Sloup bol postavený na strmých stenách skalnatého boku v 13. storočí. Zničili ho švédske vojská behom Tridsaťročnej vojny. Ruiny hradu sa potom stali útočiskom pustovníkov.

Okolo rozkvitnutých čerešní k lesnému divadlu

Okolie hradu je popretkávané vyhliadkami a turistickými okruhmi rôznych dĺžok, zväčša však nenáročné. My pokračujeme ďalej a mierime cestou olemovanou okrasnými rozkvitnutými čerešňami (zaľúbený pár v máji ťažko odolá bozku) k lesnému divadlu. Založili ho miestni nadšení divadelníci v roku 1920. Podarilo sa im vyčariť naozaj kúzelné miesto. Musí to byť neobyčajný zážitok ísť tam aj na divadelné predstavenie.

My sme si tam len pochutili na obede, keďže bolo skoro poludnie. Hoci je to túra nenáročná, jesť treba vždy. A tak sme sa pohostili zo zásob vytiahnutých z vaku. Všade naokolo je mnoho skalných útvarov. Niektoré z nich obývali mnísi, pustovníci alebo slúžili vojakom na pozorovanie ciest. Kým všetky jaskyne, skalné vyhliadky a rozhľadne prejdete, čas uplynie veľmi rýchlo a my sme ešte mali pred sebou náš cieľ.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skalným údolím k pútnickému miestu

Mierili sme k pútnickému miestu Modlivý důl. Skalné previsy, pútnické jaskyne a vyhliadkové veže lemovali našu cestu. Počasie nám prialo, tak sme si užívali pohodové popoludnie. Cestou sme vybehli na jeden z najvyšších kopcov v okolí. Od vrchu Slavíček, ktorý má 535 metrov, bolo ku skalnej kaplnke blízko.

Keď som videla Modlivý důl bola som unesená. Divokosť prírody sa snúbi s posvätným pokojom. Koncom 18. storočia kňažná Alžbeta Kinská dala vytesať do pieskovca novú kaplnku. A naozaj, akoby sme sa vrátili v čase. Krása, pokoj a mystickosť vás očaria a už sa vám nechce ani pohnúť. K tichému miestu určenému k rozjímaniu znovu v roku 2016 obnovili púte. Čo je v Čechách zriedka vídané. Blízko kaplnky je malý symbolický cintorín horolezcov.

Je to pekná cesta plná rôznych zákutí. Deti sa vedia vyšantiť v lesnom divadle. Je možné vybrať si z rôznych okruhov, ktoré nie sú náročné. Oplatí sa tam znova prísť, určite by som nevynechala Samuelovu jaskyňu, ktorú sme si nestihli pozrieť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie