Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Dcéra objavila zľadovatelý potok
Dcéra objavila zľadovatelý potok Zatvoriť

Túra Zo Španej Doliny na Šachtičky v zime s deťmi

Dcéra si túto zimu veľmi obľúbila lyžiarske stredisko Šachtičky. Chodíme sa sem sánkovať, prípadne si pešo vyjdeme na Panský diel. Deťom sa veľmi páčila aj túra cez Netopieriu jaskyňu do Sásovej. V pláne mám prejsť si tiež nový náučný chodník cez Lazy nad Kršňavou.

Vzdialenosť
3 km
Prevýšenie
+245 m stúpanie, -245 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 19.02.2021
Pohoria
Starohorské vrchy (ochranné pásmo Národného parku Nízke Tatry)
Trasa
Voda
prameň Dobrá voda
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus) - Špania Dolina (bus, platené parkovisko v centre obce)
SHOCart mapy
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)

Tip na túru v okrese Banská Bystrica

Trasa

Špania Dolina – prameň Dobrá voda – sedlo Šachtička – lyžiarske stredisko Šachtičky a späť

Nevýhodou je, že tu v zime býva veľmi veľa ľudí. Lokalita je blízko Banskej Bystrice a sánkovať sa sem chodí veľa rodín. V zime býva cesta autom do lyžiarskeho strediska komplikovaná. Samosprávny kraj aj lyžiarske stredisko ju vysypávajú kamienkami a snažia sa, aby bola prejazdná. Napriek tomu je pre neskúseného zimného vodiča náročná. Ako sa sem teda dostať a zároveň sa nemusieť šplhať do kopca autom? Vtedy si spomenieme na modrú značku, ktorá sem ide zo Španej Doliny. Ponúka krátky (1,5 km) aj keď intenzívny výšľap. Ak si so sebou vytiahneme sánky, cestou naspäť sa môžeme šmyknúť na nich.

Špania Dolina

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Parkujeme v Španej Doline. Na námestí je platené parkovisko. Parkovné je symbolické, 1,- € na celý deň. Zisk ide do obecnej kasy. Je to jeden z mála spôsobov, ako sa dá podporiť toto krásne bývalé banské mestečko.

Hneď ako zaparkujete, si môžete pozrieť rázcestník turistických trás i mapu. Deti sa môžu pohrať na detskom ihrisku. Vedľa penziónu Klopačka je postavený starý bývalý banský vláčik. Deti sa rady hrajú na rušnovodiča či vyliezajú na vagóniky naložené uhlím. Veľkou atrakciou je v letnom období aj hrajúci orloj. Nedávno (2013) tu znova otvorili miestne potraviny so zmiešaným tovarom. Ak ste si nezabalili jedlo na výlet, máte možnosť si tu nakúpiť.

My sem chodíme celkom často, takže deti to tu už poznajú. Vedia, že na ihrisku a vláčiku sa hráme až po túre. Na smerovníku im ukazujeme, že dnes ideme po modrej značke. Teplomer na mobile nám ukazuje hlboko pod nulou, -9 °C. Vysvetľujeme teda deťom, že si nemôžu hneď sadnúť na sánky a nechať sa ťahať. Musia chodiť a vyrábať si tak teplo. Stúpame hore dedinkou, popri penzióne Klopačka až k lesu. Dcéra prvých 10 minút plače, že jej je zima. Odmieta kráčať a tempo máme naozaj slimačie. Všetkým je pri pomalej chôdzi a státí na každom kroku zima. Začíname sa obávať, či dnešný výlet pri mrazivých teplotách zvládneme.

Dochádza nám, že ak máme niekam prísť, treba použiť naozaj silné zbrane. Prvýkrát v živote dcére sľubujeme, že kto sa dostane do cieľa, v bufete si môže hocičo vybrať. "Aj lízatko?" pýta sa neveriacky dcéra. Takéto sladké veci bežne nekupujeme. "Aj lízatko," odpovedáme a už v tejto chvíli je nám jasné, že zakladáme nebezpečný precedens. Dcéra vyštartovala ako o dušu a už sme nepočuli ani slovo o zime.

Opustili sme posledný rodinný dom. Až sem bola cesta vysypaná a sánkovať by sa nedalo. Zabočíme doprava do lesa a dcéra sa hneď z prvého kopčeka spúšťa dole. Už sa teší. Prídeme na rázcestie a zabočíme doľava do lesa. Tým stratíme výhľad na posledný dom. Cesta už mierne stúpa. Zákon zachovania rovnováhy vraví, že vždy plače iba jedno dieťa. Nakoľko dcéra je už spokojná, štafetu preberá syn. Sťažuje sa, že sa mu v snehu šmýkajú nožičky. Vraví, že je unavený a nevládze. Nohy sa mu naozaj šmýkajú. Klasický snehový krok, keď noha ide dopredu, ale o pol kroka sa v snehu šmykne naspäť. Našťastie máme na túre už tradične podelené deti. Manžel chodí so synom a ja s dcérou. Takže motivovanie syna nemusím riešiť. Skončí to tak, že väčšinu času je ťahaný na sánkach. Prípadne chodí tak, že sa zozadu chytí sánok a prednou časťou tela sa na ne zavesí.

Čoskoro prídeme ku krásne zľadovatenému prameňu - studnička Dobrá voda. Je na nej toľko cencúľov, že sa cítime ako na návšteve v kvapľovej jaskyni. Rozprávkové. Voda v studničke vyviera spod masívu Panského dielu. Je zrekonštruovaná v pôvodnom drevenom žľabe - grante.

Stúpame ďalej hore. Dcéru začalo baviť robiť hlboké stopy v závejoch. Načo ísť po chodníku, keď sa môžeme brodiť v záveji. Vyzerá skoro ako odhrabávač snehu. Len či jej nepremoknú nohavice a vydržia to topánky. Čoskoro prídeme k zamrznutému potoku. Vytiekol na chodník a zamrzol. So sánkami ho obchádzam, ale dcéra sa po ňom šmýka a snaží sa ho rozbiť.

Keď vyjdeme hore na Šachtičky, čaká nás prekvapenie. Také prázdne Šachtičky (sedlo Šachtička) sme ešte nezažili. Okrem nás len dvaja sánkari a pár bežkárov. Sánkujeme sa, ale prekáža nám fučiaci vietor. Čoskoro sa rozhodneme ísť späť do Španej Doliny. Pri sánkovaní sa cestou naspäť treba byť opatrný. Terén nie je jednoduchý. Je tu riziko prepadnutia medzi stromy. My si dávame pozor a kontrolujeme si rýchlosť, aby sme kedykoľvek vedeli zabrzdiť. V Španej Doline sa deti ešte hrajú na vláčiku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie