Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cestou z Medzianskeho hrádku
Cestou z Medzianskeho hrádku Zatvoriť

Túra Nenáročné túry okolím Hanušoviec nad Topľou

Hanušovce nad Topľou je mestečko na východe našej krajiny. Má síce neveľkú rozlohu, ale je bohaté na historické pamiatky. Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie stojí od 13. storočia. Blízko neho je renesančno-barokový kaštieľ, v ktorom sídli múzeum.

Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
4 dni
Obdobie
jeseň – 2021
Pohoria
Slanské vrchy, Beskydské predhorie, Ondavská vrchovina
Trasa
Doprava
Hanušovce nad Topľou (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1112 Prešov a okolie (1:50.000)

Súčasťou vlastivedného múzea je archeopark, ktorý je jedinečným archeologickým múzeom v prírode. Unikátom je technická pamiatka - bývala sušiareň liečivých rastlín Vegetabil a v neposlednom rade vzácnou technickou pamiatkou a najdlhším železničným mostom postaveným v oblúku v strednej Európe je viadukt. Takže aj keď počasie nie je ideálne na prechádzku po okolitých kopcoch, v mestečku sa s deťmi nebudete nudiť. My sme sa však vybrali do okolia.

1. Lúka za Oblíkom

Bolo pred nami krásne jesenné nedeľné popoludnie, tak sme si povedali, že je to skvelý čas na prevetranie bicyklov. Vyrazili sme však z Petroviec, hoci sa dá aj z Hanušoviec nad Topľou, ale aby sme nestratili kopec času pomalým stúpaním do Petroviec, vyviezli sme tátoše autom hore. Predsa len sme sa nechceli vracať domov za tmy. Z Petroviec je to ľahká cyklistická túra po asfaltovej ceste, pre cyklovozík ideálna. Len posledný úsek je spevnená lesná cesta. Ale ani to nie je problém. Pokiaľ je krásny jesenný víkend, je nad Petrovcami rušno. Mnohí práve tam rekreujú, keďže je tam naozaj veľa miest, kam sa môžete nerušene vydať. Na prvom úseku za Petrovcami si treba dať pozor aj na autá, potom je to už ničím nerušená jazda.

2. Hrad Medzianky

Ďalšia nenáročná cesta smerovala do chráneného areálu Medzianske skalky k hradu Medzianky. Vskutku nenáročná túra, avšak my sme šli bicyklami a v polovici cesty sme to sekli skratkou cez lúku, kde sa pasú kravy. Tlačiť bicykle s cyklovozíkom do kopca nie je žiadna radosť. Keďže to mala byť nenáročná a hlavne krátka trasa, jedlo som vzala len pre najmladšieho člena posádky. Takže mňa začal sužovať hlad a Paľo pre istotu vybral cestu späť cez Radvanovce. Išli sme poľami a lúkami s kravami, cez blatisté poľné cesty, noha mi zapadla do blata a topánka ostala v ňom. Vylovila som ju a s miernym náznakom hnevu som čakala na Paľa. Zhodli sme sa, že to otáčame a ideme cez Medzianky poľnou cestou do Hanušoviec nad Topľou. Prvá vec, vždy si vziať jedlo naviac, hoci to má byť nenáročná a krátka túra. Druhá - nerobiť zbytočne skratky, človek sa zapotí a nakoniec to nie je skratka.

3. Chata na Doloch

V jeden veterný jesenný deň sme sa vybrali púšťať šarkana nad mesto. Na konci ulice SNP vedie poľná cesta. Pre mňa to bolo na bicykli trochu náročné vyšliapať, po krátkom úseku som zosadla a vytlačila, ale potom to je pekná rovinatá cesta, sem-tam mierne klesanie alebo stúpanie. Vedie tam zelená turistická značka popod viadukt. Na lúkach je krásny výhľad na všetky strany. Už len tam sa oplatí ísť. Vietor fúkal, šarkan lietal ako divý a pokračovali sme ďalej cez les k chate na Doloch. Nerobili sme žiadny okruh a vrátili sme sa domov rovnakou trasou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

4. Zlatá studňa

Jednou z najmenej náročných túr je z Petroviec k Zlatej studni. Žltá značka z Petroviec sa pomaly vinie asfaltovou cestou a aj s mestským kočíkom je to nenáročná cesta. Pri rázcestníku Pod Hrbom zabočíme doprava a ideme po zelenej značke až k rybníku Zlatá studňa. Je to krásne pokojné miesto. S terénnym kočíkom alebo dieťaťom v nosiči sa dá urobiť okruh smerom na Pavlovce a potom po zelenej do Hanušoviec nad Topľou. Ale to už je na dlhšie.

5. Údolie Obrov v Hermanovciach nad Topľou

Na skok z Hanušoviec nad Topľou sú Hermanovce nad Topľou, kde chodievam veľmi rada. Zaparkovali sme pri rázcestníku Krížne cesty. Kanónová húfnica upúta malých aj veľkých, pre priblíženie je tam informačná tabuľa venovaná SNP, ktorého boje sa odohrávali aj v okolí Hermanoviec nad Topľou. Ďalšou zástavkou je blízka kaplnka Lurdskej Panny Márie. Potom pomalým krokom ideme po asfaltke vedúcej okolo potoka a zastavujeme pri studničke. Je to zaujímavá cesta s rôznymi zastaveniami, ktoré motivujú aj náročnejších malých turistov. Ten náš sa niesol v nosiči, takže neprotestoval vôbec. Ako vždy, najväčší ohlas získal potok, z ktorého sme ho museli odtiahnuť. Asfaltová cesta vedie popod prírodnú rezerváciu Hermanovské skaly a končí tesne pod Dolnými hutami. Keď neprekáža mierne stúpanie, dá sa zvládnuť aj s mestským kočíkom. My sme však išli modrou značkou pod Sokolie skaly a tam bolo ideálne miesto pre Ondreja. Krásna lesná čistinka, kde sme sa mohli pokojne najesť, Ondrej sa vyhral a spokojne sme mohli pokračovať späť náučným chodníkom Telekia, ktorý sa vinie okolo pamätníka SNP.

Okolie Hanušoviec nad Topľou je popretkávané prírodnými a historickými zaujímavosťami. Na jednej strane obklopujú mesto Slanské vrchy, na druhej strane sa vlní Ondavská vrchovina. Je tu veľa možností, kam sa vybrať, zatiaľ som prešla len menej náročné. Už teraz sa teším na ďalšie objavovanie nových miest.

Fotogaléria k článku

Najnovšie