Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Biely kríž
Biely kríž Zatvoriť

Túra Turistická sánkovačka na Biely kríž

Biely kríž na hrebeni Malých Karpát nad bratislavskou Račou je obľúbený cieľ, či už na pešo, na bicykli, či na bežkách. Keď túto zimu konečne nasležilo, vybrala som sa sem s deťmi so sánkami. Turistickú sánkovačku sme skúšali viackrát. Znamená to, že ideme na pešiu túru a sánkujeme sa cestou, kde sa dá.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+370 m stúpanie, -370 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 12.12.2021
Pohoria
Malé Karpaty (CHKO Malé Karpaty, Bratislavský lesný park)
Trasa
Voda
bufet Biely kríž
Doprava
Bratislava (vlak, bus, MHD) - Rača, Potočná ulica (vlak, bus, malé parkovisko, MHD)
SHOCart mapy
» č.706 Malé Karpaty - Jih (1:25.000)

Trasa

Rača – Malá jama – Biely kríž – Malá jama – Rača

Ako som spomenula, Biely kríž je populárny cieľ, preto netreba počítať s miestom na malom parkovisku na Potočnej ulici. Chodí sem aj malý autobus, kto má dobrú dostupnosť MHD, je lepšie prísť ním. My parkujeme nižšie a vrátime sa sem, striedavo nesúc sánky so starším Kubkom.

Modrá značka vedie paralelne s cestou, po ktorej aj teraz jazdia cyklisti. Chodník je úzky, vedie prevažne listnatým lesom, len v prvej časti cez ihličnatý porast duglasiek. Po chodníku kráčajú pešiaci, veľa rodín s deťmi, ktoré zakotvia na neďalekej Slalomke. Bývalé lyžiarske stredisko je v takýto deň sánkarskou dráhou a aj my sa tu zdržíme. V Bratislave sa tak často nesánkujeme.

Potom sa poberáme ďalej po modrej značke. Tam, kde chodník stúpa len mierne, Kubko vezie Maťka, prípadne sa deti hádajú o to, kto bude ťahať sánky. Za pekným dreveným mostíkom si dávame pauzu s tyčinkou a čajom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Počasie je slnečné, no veterné. Keď sa postupne dostaneme do vyšších polôh, kde je aj viac otvorený terén po dávnejšej kalamite, dosť fúka. Najhoršie je to tesne pred Bielym krížom, kde vedie veľké elektrické vedenie a tým pádom tu nie sú stromy.

Vymrznutí dosiahneme cieľ. Lúka na Bielom kríži je, ako tradične, obsypaná ľuďmi. Je tu bufet, no nechce sa mi stáť v rade a ani deti nepýtajú nič okrem keksíka a čaju. Chcú ísť rýchlo naspäť, tešia sa na sánkovačku. Onedlho teda zavelím na odchod. Sánky máme len jedny, počítam teda s tým, že pobežím za deťmi. Upozorňujem ich, aby nešli rýchlo, pretože je to úzky chodník pre peších turistov. Po asfaltovej ceste sa nedá ísť, slnko tam sneh roztopilo.

Deti prikyvujú a už fičia dole. Po nejakom čase zastanú a ak som ešte ďaleko, vrátia sa a spúšťajú sa opäť. Nikoho nezrazia a ani nepreletia cez okraj chodníka do potoka. Na rovnejších úsekoch opäť ťahá Kubko Maťka alebo sa opäť hádajú o to, kto má sánky. Sklon chodníka je mierny, je teda ako stvorený na turistickú sánkovačku. Zastavíme sa ešte na Slalomke, potom len preťapkáme k autu a poberieme sa domov naobedovať.

Fotogaléria k článku

Najnovšie