Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hrad Gýmeš (Jelenec)
Hrad Gýmeš (Jelenec) Zatvoriť

Túra Hrad Gýmeš (Jelenec) z Kostolian pod Tribečom

Kam sa vybrať v slnečný zimný, no veľmi krátky deň? Ak vám vyhovuje okolie Nitry, dobrou možnosťou je hrad Gýmeš (Jelenec) z Kostolian pod Tribečom. Túra zaberie asi dve hodiny, no výhľady na Studenom hrade a objavovanie zákutí zrúcaniny potrebný čas pokojne aj zdvojnásobia.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+381 m stúpanie, -381 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 18.12.2022
Pohoria
Tribeč (CHKO Ponitrie)
Trasa
Voda
vlastná, po ceste sme žiadny prameň nevideli
Doprava
Zlaté Moravce (vlak, bus) - Kostoľany pod Tribečom (bus, vyhradené parkovanie blízko rázcestníka)
SHOCart mapy
» č.483 Tribeč, Vtáčnik (1:40.000)

Túra je vhodná aj pre menšie deti. Pozor, v období od 25. 9. do 31. 10. je prechod cez Jeleneckú gaštanicu uzavretý.

Auto odporúčame nechať na parkovisku neďaleko turistického rázcestia Kostoľany pod Tribečom. Okrem vyhradenej plochy na parkovanie sú tu aj dva altánky a náučná tabuľa. K dokonalosti chýba len toaleta a zdroj vody. Tú sme mimochodom nikde po trase nevideli, takže nezabudnite dostatok tekutín, v zime ideálne čaj v termoske.

Na Studený hrad

Štartujeme po rozjazdenej lesnej ceste, ktorá je však vplyvom mínusových teplôt stuhnutá, čo uľahčuje pohyb. Blata by tu iste bolo požehnane. Trasa sa čoskoro stáča úvozom doľava a vstupuje do lesa. Ten je silným slnkom veľmi dobre presvetlený a kmene stromov vytvárajú čiarový kód s modrým pozadím.

Po asi kilometri opúšťame traverzujúcu lesnú cestu a kolmo na vrstevnice sa vyšvihneme do sedla pod Gýmešom. Doprava odbáča zelená na hrad, no my pokračujeme žltou na Studený hrad.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Po hrade tu niet ani stopy, no ide o veľmi peknú kremencovú hôrku s množstvom zaujímavých skalných útvarov, pokrútených stromov a s fantastickými výhľadmi smerom na Zobor či opačne na ruiny hradu.

Na tunajšej skale sa tiež lezie. Sú tu cesty od 4 do 6 UIAA. Je známa ako Jelenec pri Nitre. Obľúbená je aj ako lokalita pre lezecké kurzy, skala má totiž dostatok špár pre tréning zakladania vlastného postupového istenia.

Hrad Gýmeš (Jelenec)

Po občerstvení a čaji pokračujeme nazad do sedla pod Gýmešom, kde zo žltej presedláme na zelenú turistickú značku, ktorá nás privedie až k zrúcanine hradu, ktorý je postavený na kremencovom kopci Dúň v nadmorskej výške 512 metrov.

Hrad sa niekedy nazýva Jelenec, Jelenecký hrad alebo Gýmešský hrad. Normovaným názvom je však Gýmeš. Je pomerne rozsiahly, rezervujte si naň aspoň hodinu času, ak ho chcete celý preliezť. Zaujímavosťou je dvojpodlažná veža so skalným schodiskom akoby v stene. Na pomery zrúcaním je celkom dobre zachovalá aj vnútorná stena kaplnky či viaceré okná.

Je tu viacero miestností, kde by sa dalo pomerne dobre prespať. To sa môže hodiť fotografom, lebo hrad je super miestom na fotenie východov a západov slnka.

Návrat

Po preskúmaní všetkých zákutí hradu pokračujeme zelenou značkou dolu. Kúsok pod hradom je na nej miesto s výhľadovou skalou a hojdačkou na strome. Opäť s Kubkom trochu paberkujeme.

Trasa nás ďalej prevedie cez Jeleneckú gaštanicu a potom sa napojíme na červenú Ponitriansku magistrálu, ktorou sa vrátime cez dubový les do Kostolian pod Tribečom.

V tunajšom lese ma zaujalo, že tam evidentne hospodária výberkovým spôsobom. Boli tam jednotlivo pooznačované stromy, ktoré sa budú ťažiť a pomedzi stromy bolo vidieť každú chvíľu koridor na približovanie dreva. V lese bolo množstvo starších aj novších pňov, no ako celok les pôsobil jednoliato a neniesol ani negatívne stopy po tvrdom hospodárení.

K autu sme dorazili ešte pohodlne za svetla, hoci už v tieni. Oproti cez údolie nás zaujali bralá pod Veľkým Lyscom. To bude dobrá lokalita pre návštevu niekedy nabudúce.

Prečítajte si tiež

Krásne fotky z východu slnka na Gýmeši sú v tomto článku:

Ak vás zaujalo pohorie Tribeč, tu sú najkrajšie túry v ňom:

Fotogaléria k článku

Najnovšie