Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nad plesom Schroffensee
Nad plesom Schroffensee Zatvoriť

Túra Prechod Schladmingskými Taurami s deťmi

Nocľah na horskej chate patrí za mňa medzi top zážitky, ktoré deti môžu mať. Trocha námahy, kým sa na chatu vyjde, nižší tepelný aj hygienický štandard, než na aký sú zvyknuté, ale na druhej strane zaujímaví ľudia, zážitky a najmä naozajstný pocit hôr. To je hlavný dôvod, prečo nocľah na horských chatách absolvujeme aj s relatívne malými deťmi.

Vzdialenosť
16 km
Náročnosť
mierna, 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
3 dni
Obdobie
jeseň – 15.09.2022
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Centrálne Bridlicové Alpy (Zentralalpen) – Nízke Taury (Niedere Tauren) – Schladmingské Taury (Schladminger Tauern)
Trasa
  • Najvyšší bod: 2315 m n. m.
  • Najnižší bod: 1604 m n. m.

Vlani sme si dali prvý test na chate Mödlinger Hütte v Rakúsku (aj o tom raz snáď napíšem). Tento rok sme sa rozhodli pre prechod z chaty na chatu, a to rovno v partii spriatelených rodín s deťmi (dokopy osem dospelých a deväť detí vo veku 7 rokov, 2 x 6 r., 2 x 5 r., 3 x 4 r. a 7 mesiacov). Premýšľali sme nad viacerými lokalitami v Rakúsku, nakoniec voľba padá na podcelok Nízkych Táur – Schladmingské Alpy.

Načrtnem trasu a nocľahy, kamoška Terka potom chaty obvolá a spoločne doriešime logistiku. Vychádza nám, že bude vhodnejšie nechať autá v Obertauerne, kde budeme začínať, keďže tam sa dá parkovať zadarmo, než v Schladmingu, kde budeme končiť, ale kde je len platené parkovanie. Náš prechod pôvodne plánujeme na štyri dni s využitím septembrového sviatku, po trase Obertauern – Oberhütte am See – Ignaz-Mattis-Hütte – Duisitzkarseehütte – Eschachalm. Celá trasa sa dá zvládnuť za jediný deň serióznej turistiky (spolu 20 km, 10 h, 1000 m prevýšenie), ale rozhodli sme sa, že na prvý chatový prechod si dáme ľahké denné ciele aj vzhľadom na to, že v septembri môže byť počasie veľmi premenlivé, čo sa nám ukázalo ako veľká pravda.

Prvý deň

Obertauern (1750 m) – Seekarscharte (2026 m) – Oberhütte am See (1866 m)

6,3 km, 2.43 h, 340 m prevýšenie

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Celý presun z Bratislavy do Obertauernu (4 h) nám leje ako z krhly. V duchu dúfam, že kamaráti majú dostatok odhodlania, a že výlet nezrušíme rovno na parkovisku. Ako parkujeme, tak prestáva pršať, začína to vyzerať nádejne. Všetky štyri posádky sú úspešne na mieste, prebalíme a dobalíme veci, navnadíme deti niečím sladkým, spoločná fotka a ide sa na to!

Je to neuveriteľné, ale vyzerá to tak, že je nadobro po daždi a k tomu vychádza slnko. Plánovanie nám teda vyšlo. Prvého 1,5 km ideme asfaltkou Seekarstrasse popri pekných trávnatých bažinách Hundsfeldmoor k časti strediska s názvom Seekar, okolo jazera Hundsfeldsee. Míňame veľký 5-hviezdičkový hotel Das Seekarhaus a za ním začíname prudšie stúpať šotolinovou cestou. Rovno za hotelom majú na lúke neďaleko kaplnky svoj raj sysle. Deti sa z nich vytešujú, a tak to chce samozrejme pauzu. Po motivačnom občerstvení a zazvonení na zvone kaplnky pokračujeme. Chodník sa odpája od šotoliny doprava, cez podmáčané čučoriedie. Trasa viackrát prekrižuje šotolinovú cestu a sme v sedle Seekarscharte.

Tu si samozrejme doprajeme opäť pauzu, vymieňame si koláče a iné pochutiny, ktoré si vychutnávame s výhľadom. Je to tu nádherné, Obertauern pod nami, okolité kopce sú krásne jesenne sfarbené, v diaľke smerom na sever vidieť masív Dachsteinu. Seekarscharte by pre dnešok mal byť najvyšším bodom na trase, ale chodník zatiaľ neklesá.

Prechádzame krásnou krasovou planinou s množstvom závrtov, jazier, jazierok a mlák, preskakujeme potôčiky, skáčeme zo skalky na skalku, kúsok smerom hore, potom zasa dole a tak stále dookola. Reálne klesanie k chate Oberhütte am See začína až zo sedla nad jazierkom Schroffensee. Počas zostupu máme ako na dlani časť trasy, ktorá nás čaká zajtra. Smejeme sa, že nech si ju dobre obzrieme už teraz, lebo v predpovedi je, že zajtra bude pršať a teda asi z nej veľa neuvidíme.

Neďaleko chaty Oberhütte am See sa nasunie podvečerná hmla, ale to neprekáža, pre dnešok sme v cieli. Na chate je okrem nás len milý chatársky pár a trojica starších turistiek. Tým pádom ani veľmi neprekáža hluk od našich detí, ktoré majú toľko energie, ako keby dnes nič neprešli. Večer si užívame pri dobrom chatovom jedle a pivku. Noc je trochu výzva, pretože sme všetci v jednej hromadnej nocľahárni (lágri). Ale aj to patrí k čaru noci na horskej chate a tak to má byť.

Informácie k chate: Nocľah je ideálne rezervovať telefonicky, chata je vhodná pre rodiny s deťmi, je aj v zozname Alpenvereinu “Mit Kindern auf Hütten”. V letnej sezóne si deti môžu pozrieť domáce zvieratá, vonku je menšie detské ihrisko. Ceny za láger s raňajkami v 2022 boli 31,- € dospelý, 15,50 € dieťa. Na spanie stačí liner (Hüttenschlafsack). Teplá sprcha na žetón. Dá sa platiť len v hotovosti. Teplá kuchyňa je od 7.00 - 18.00 h.

Oberhütte am See, kontakt +436 649 169 728.

Druhý deň

Oberhütte am See – Akarscharte (2315 m) – Giglachseen – Ignaz-Mattis-Hütte

6,2 km, 3.17 h, 450 m prevýšenia, podvečerné odbehnutie na Kampspitze (2390 m), 5 km, 3 h, 450 m prevýšenie

Ráno sa budíme do hmly, samozrejme prší. Na nálade nám to nepridá, ale vedeli sme, do čoho ideme. Deti stíhajú otestovať vonkajšie ihrisko. Keď odchádzame z chaty, tak len mrholí, ale aj tak si na seba dávame pršiplášte. Inak, tie som trochu podcenila. V záujme minimalizovania obsahu batohu som vzala len tenké igelitové pončá, poriadne pončá ostali doma. Toto sa ukázalo, ako chyba, keďže fúkalo, igelity lietali a my sme nakoniec boli mokrí aj tak.

V hmle toho veľa nevidíme. Obchádzame jazero neďaleko chaty a stúpame do sedla Ahkarscharte. Nefúka až tak, ako by som čakala, ale čím sme vyššie, tým viac zaduje. Morálka je na bode mrazu, zasa prší, motivovať deti v hmle a daždi, aby kráčali do kopca, je dosť náročné. Ako úplne kritické sa ukazujú momenty, keď si povedia, že im treba cikať. Teraz? V takýchto podmienkach? Pomóc!

Naše deti idú pomalšie než zvyšné, v sedle fúka, a tak nám zvyšné rodiny ujdú. Matúš uteká dole s Vilmou, ja s Ditou úplne zaostávam, mením jej mokré rukavice za suché, plus potrebuje sladkú motiváciu. Medzitým konečne prestáva pršať. Mraky sa dvíhajú, zrazu vidíme okolo seba.

Fotíme si krásne vrchy, ja smutne pozerám na oba Kalkspitze – Steirische aj Lungauer, ktoré oba boli len nejakých 150 m výškových zo sedla, a ktoré sme kvôli počasiu vynechali. Nemať so sebou Ditu, tak sa na ne vrátim, ale jej sa samozrejme nechce vracať. Cupkáme teda dole, pomaličky, jej tempom, aj bundy nám trochu obschli.

Pod sedlom Znachsattel si odbieham asi 100 m výškových nižšie po jednu kešku, Dituška ma zatiaľ čaká. Potom sa vraciame do sedla a zostupujeme k chate Giglachsee Hütte a postupne prídeme k chate Ignaz-Mattis-Hütte, kde dnes máme nocľah a kde nás netrpezlivo vyzerá zvyšok partie.

Podvečer si ešte vybiehame traja dospelí na vrch Kampspitze. Popodeň som išla v júni 2014 počas nášho prechodu Schladmingskými Taurami (odkazy na oba články, popisujúce prechod, sú na konci textu). Vtedy nebol čas a ani sily vyjsť na vrchol. Dnes je to v pohode, naľahko, ale aj tak nám to trvá dokopy okolo 2,5 hodiny. Na chodníku je veľmi veľa vody, musíme veľa miest preskakovať. Aspoň že jazero Brettersee tentoraz nie je zamrznuté. Hore veľa nevidíme, nasunuli sa mraky, ale cestou dole sa ukážu Schladmingské Taury v plnej kráse. V noci má snežiť, sme zvedaví na ráno, lebo zatiaľ len prší.

Informácie k chate: Opäť odporúčam rezerváciu telefonicky, čo ale nezabráni tomu, aby vám ju nedoplietli, ako nám. Tvrdiac, že miesto v chate majú rezervované pre inú veľkú skupinu, ponúkli nám winterraum s desiatimi posteľami, čo samozrejme nestačilo pre všetkých, a tak sme sa rozdelili a jedna rodina ostala spať v chate, zvyšok sme išli do winterraumu a cítili sme sa ako na samostatnej chate (drevo na zakúrenie sme dostali, v zime tam drevo nie je). Ceny za láger s raňajkami v 2022 s Alpenvereinom boli 27,- € dospelý, 23,- € dieťa (do 6 rokov je prespatie zadarmo, ale dopláca sa za raňajky). Na spanie je potrebný liner, v chladnejšom počasí odporúčam aspoň deťom spacáky, kamarátom padli vhod. Teplá sprcha aj 30 minút nabíjania mobilu je na žetón. Dá sa platiť len v hotovosti. Teplá kuchyňa funguje do 18.30 h.

Ignaz-Mattis-Hütte - treba Alpenverein, kontakt +436 644 233 823.

Tretí deň - ústup na Ursprungalm

3,6 km, 1,5 h, 44 m prevýšenie

Predpoveď, žiaľ, vyšla. Ráno nasnežilo a je bielo. Deti sa radujú, my sa tešíme o niečo menej. Je zima do kosti a pri raňajkách rozoberáme všetky alternatívy, ako ďalej. Na ďalšiu noc máme rezervované dve chatky pri Duisitzkarsee – Duisitzkarseehütte a Fahrlechhtütte. Nechce sa nám vracať domov o deň skôr, ale zároveň sme realisti. Stále sneží, budeme premočení, na chodníku sa bude šmýkať, a tým pádom bude nám aj deťom sneh vykrúcať nohy. Tiež sa nám zdá, že na jednej z chát nám pri rezervácii hovorili, že si máme zobrať teplé veci, lebo nemajú kúrenie.

Nuž, asi u každého vyhral rozum (alebo zodpovednosť za deti?), hlásime ústup. Pri vyjdení z chaty nás skoro odfúkne, takže vyzerá, že to bude dobré rozhodnutie. Za neustáleho poletovania snehových vločiek sa lúčime s Ignaz-Mattis-Hütte a popri Giglachsee sa vraciame ku Giglachsee Hütte, od ktorej sa schádza na Ursprungalm. V mieste, kde chytíme signál, sa dovoláme na jednu z chát, aby sme ubytovanie zrušili, pričom nám potvrdia, že sme sa rozhodli správne.

Klesáme asi 300 metrov, nad osadou Ursprungalm zrazu sneh zmizne a len prší. Do odchodu autobusu do Schladmingu máme ešte približne hodinu, a tak si sadáme do chaty, kde si dávame kávu, čaj, polievky. Šofér prichádza k autobusu načas, ten sa prekvapivo celý zaplní (cena Ursprungalm – Schladming asi 20,- € / rodina). Potom som v šoku, po akej šotoline a akými serpentínami ideme dole. Naozaj zážitok. V Schladmingu si, šoféri, chytáme taxík a vraciame sa po autá do Obertauernu (96,- € za 4 osoby dokopy). Tak, pekný výlet to nakoniec bol! Budem rada, ak sa inšpirujete.

Túra sa konala v dňoch 15. - 17. 9. 2022.

Poďakovanie: Za spoluorganizovanie výletu ďakujem Terke Vrbovej

4 dni na Schladminger Hohenweg 1. časť

4 dni na Schladminger Hohenweg 2. časť

Fotky a aj videá z našich výletov nájdete tiež na mojom instagramovom profile @adushkask.

Fotogaléria k článku

Najnovšie