Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dovolenka s bábätkom na Wolfgangsee

Diskusná téma K článku: Dovolenka s bábätkom na Wolfgangsee

Keď sa nám minulý rok v novembri narodila prvá dcérka, vo víre krásnych chvíľ, ale aj starostí, sme s manželkou podvedome začali rozmýšľať, ako budú teraz vyzerať naše dovolenky a aké obmedzenia nás čakajú. Zimnú dovolenku sme automaticky vylúčili a zamerali sme sa na leto, keďže už dcérka bude mať vyše pol roka. Náš výber bol do istej miery limitovaný a museli sme brať do úvahy viacero faktorov ako napríklad vzdialenosť a čas cestovania, vhodné klimatické podmienky, ubytovanie vyhovujúce malému bábätku a tak ďalej.

Jjano

Uff, tiež mi zatrnulo, keď som to čítal. Ja by som také malé dieťa na lanovku určite nebral a už dupľom nie na lanovku s prevýšením 1200 metrov...

Lino

Chalani ono to nebolo také hrozné. To je zubačka ako na Hrebienok, akurát trochu strmšia. Bolo tam kopec malých detí.

Fangorn

bol som cez víkend v roháčoch a poviem ti že nosenie detí do hor v sedačkách alebo inak pripútaných na telo nosiča sa stáva asi národným športom :) Toľko turistov čo nosili deti som ešte asi nevidel

Sona

Kedze uz aj my dovolenkujeme s babatkom, dakujeme za tip :)

Jjano

Lino, dosť pochybujem, že tam bol "kopec" polročných detí. Náhla zmena výšky je problematická u tých najmenších detí, ktoré ešte nemajú vyvinuté a stabilné všetky časti tela a orgány, ktoré by mohli byť na takéto zmeny citlivé. A polročné dieťa ich veru ešte také nemá.
Okrem toho porovnávať zubačku na Hrebienok, ktorá má prevýšenie nejakých 250 metrov, so zubačkou s prevýšením 1200 metrov, to nie je celkom ono...
Ale konieckoncom je to Tvoje dieťa. Odporúčam však takéto počiny aspoň skonzultovať s detskou lekárkou, keď už nič iné.

Pio

Moja manželka je detský lekár. Podotýkam, že je aj nadšená cyklistka, turistka a lyžiarka. Vždy keď vidí rodiča s bábätkom, ktoré ešte nevie chodiť a je voľajakým spôsobom primontované o rodiča, tak sa ozaj škaredo pozerá. Tvrdí, že tie zariadenia, ktoré majú na sebe primontované napríklad lyžovania chtiví rodičia by mali byť oblepené obrázkami ťažko zranených, poprípade mŕtvych babätiek, ktoré tak skončili pre netrpezlivosť svojich rodičov.
Všetko chce svoj čas, aj turistika, lyžovanie a bicyklovanie s babätkami.
Možno sa to netýka priamo tohto prípadu, ale priatelia vyčkajte. Vychoval som 4 decká a veru nič nezmeškali, keď začali s turistikou, lyžovaním, cyklistikou až po vlastných.

Adina

Myslim si, ze je dolezite poradit sa s lekarom, no aj napriek tomu je treba zvazit vek dietatka. Dietatko je stavane na nase nadmorske vysky, tie vyssie mozu v prvych mesiacoch ublizit. Priznavam sa ale, ze som bola s rodinkou na dovolenke vo Svajciarsku, byvali sme vo vyske 1100 m a mali sme so sebou deticky 1 a1/2 rocne a 2 rocne. Tieto nemali problem s presunmi lanovkou vyssie a pobytom v tych vyskach. Viac starosti som mala o mamku tehulku. Tam bolo riziko vyssie. Suhlasim s nazorom, ze vsetko ma svoj cas a nikomu nic neujde. Hory tu su a budu, ale zdravie je najdolezitejsie, aby sme na tie hory mohli ist. Aj s detickami, ktore uz cast prejdu po vlastnych.

Lino

No nepredpokladal som, že diskusia pojde týmto smerom, ale sa zapojím. Myslím, že výška 1700 m nie je extra nebezpečná. Tá zubačka tam vyšla za trištvrte hodinu, takže nejake zmeny tlaku boli pozvolne. Iné by bolo kebyže sa tam vyvezieme za 10 minut nejakou novou lanovkou. Určite by som však s malou nešie niekam do 2500 a vyššie. Tých 1700 sa mi zdalo v pohode aj z dôvodu, že s malou sme boli bežne na našej chate v Tatrách, ktorá je vo výške cca 1100 m a tam sa jej práveže lepšie "žilo" ako na dolniakoch. Aj s tehotnou manželkou v šiestom mesiaci som bol na Královej studni a na Zvolene (čo je tiež cca 1400m) vo Veľkej Fatre a zvládala to v pohode bez akýchkoľvek problémov. Preto usudzujem, že tieto výšky sú bezpečné a zmeny tlaku a hustoty vzduchu minimálne.
Na pešiu túru na chrbát by som dcérku určite nebral, nie len z dôvodu nadmorskej výšky ale aj nebezpečenstva úrazu, čo si myslím je ešte väčšie.
To má svoj čas ako píšete. Ale tento výlet sa mi zdal bezpečný.

Peter61

Lino, mas prevdu, ze tych 1700 nie je este vyska 2 500 mnm, o ktorej pise UIAA. Takisto je to lemra masinka schafbergbahn.at/…/schafbergb…
.
V kazdom pripade ak sa vyberie dostatocne velky pocet ludi do vysky, Gaussova krivka zafunguje. V pripade babatiek sa urcite najde aj na tej lemra masinke citlivejsie babatko, ktore navrch aj "odmietne" vyrovnavat si tlak cicanim a bude jacat ako dive. Ak rodic vie, co je vo veci, moze sa v polceste vratit (podla CP by to slo).
Btw.zubacka na Jungfraujoch ma tiez troska vacsie prevysenie ako "hrebienkovych" 249 m. Zastavky pri oknach do steny Eigeru robi iba cestou hore, nie cestou dole.
Ad urazy, co spminal pio -je to smutne, ale skor som bral (r.1995) do uvahy casy, ktore moze decko v urcitim veku stravit na nosici ( peso, bicykel) vzhladom na zataz na chrbticu.

Vrana

1700 m je IMHO v pohode. Kacenu sme mali (s kocikom) na Sliezskom dome ked mala pol roka, ziaden problem.

Kofoluska

Lino skvely tip.Tento rok sme "prebrusili" salzburgsko, buduci rok prave uvazujeme nad Solnou komorou, do ktorej patri aj Tebou popisovana lokalita. Uz sa neviem dockat. :) Na stastie problem s detmi riesit nemusime, takze si urcite vychutname aj nejake vystupy na okolite kopce.
Ak mozem odporucit, skuste pripadne buduci rok Salzburgsko a rokliny v tejto oblasti - nenarocna turistika, bezpecna aj pre male deti a myslim, ze malej sa tam bude pacit. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov