Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bôrčanská planina

Diskusná téma K článku: Bôrčanská planina

Polovica septembra, leto dohráva svoje predposledné tóny a dobieham turistické resty nazbierané počas sezóny. Planiny Slovenského krasu mám najradšej uprostred horúčav, kedy aj pocitovo vynikne ich charakter. No nie je každý deň nedeľa, a tak sa vyberiem do tohto málo známeho, no o to príťažlivejšieho kúta aj v stredu tesne predpoludním.

Janka b

Dakujem za krasny tip na vylet, presli sme si to presne podla tvojich pokynov, akurat sme este navstivili jaskyne ukryte v lese na planine :) Je to uzasna planina!

Severin

Borc(i)anska planina mi ako posledna chyba v mojom zozname peso zvladnutych planin Slovenskeho krasu. Do tychto koncin sa nedostavam moc casto, co ma ale tento rok sokovalo, boli zrusene vlakove zastavky medzi Kosicami a Roznavou...ked sa k tomu prida vynechany autobusovy spoj tak je o zabavu postarane. Za tie roky co navstevujem planiny tak badam ich postupne zarastanie a bolo by na case ich zacat udrzovat, pretoze inak prideme o tento prirodny skvost a generacie po nas uz nebudu chodit po "planinach".

Axel

Insider info: fotodokumentacia bola pridavana na dvakrat a fakt je to vo vysledku akesi dvojite :-D

Daulagiri

Inšpiratívny článoček zo zvláštne nadpočetnou fotodokumentáciou :-)

KarolM

Tomáš, jednoducho by som to opravil na zaužívaný a pravopisne správny názov : )

FunTTomas

Karol: akože nie. Práve tebou uvedená Plešivská alebo Plešivecká planina je rovnaký prípad. Pravopisne sú správne oba tvary, ale iným prípadom je už zaužívaný názov. Bôrčianska bude zaužívaný, ale Bôrčanská je pravopisne správny názov slovnik.juls.savba.sk/?w=Bôrk…. V krase taktiež nájdeme Borčiansku brádzu (bez ô) v masíve Horného vrchu.

KarolM

Tomáš, toto je iný prípad. Tu sa nebavíme o tom, čí Plešivská alebo Plešivecká planina a pod. Jednoducho Bôrčianska je derfinované jednoznačne a nejde o žiadny archaizmus.. Skôr naopak. Opravil by som to…

Ad Axel: veľmi múdra poznámka : ) Avšak s rastúcom počtom chalupárov v údolí Čremošnej a slovenských bajkerov brázdiacich Slovenský kras je načim upresniť aj slovenskú verziu názvu : )

Axel

A v ramci tohto jazykoveho okienka si hadam mozeme pripomenut, ze z domacich tieto slovenske vyrazy nepouziva snad nikto... :-D

FunTTomas

Bôrčiansky bude zrejme historický názov, lebo ak sa planina nazýva podľa dediny Bôrka, tak súčasne platný prívlastok je bôrčanský/bôrčanská/bôrčanské. Takýchto prípadov je viacero, keď sa užívajú archaizmy i novotvary súčasne. Napr.: jalovský/jalovecký, bobrovský/bobrovecký, zámostiansky/zámostský, svätojánsky/jánsky. Alebo sú aj platný dvojtvary ako tisovský i tisovecký, klenovský i klenovecký, harmanský i harmanecký, kamenský i kamenecký, jelšovský i jelšovecký, uhrovský i uhrovecký, bukovský i bukovecký. A teraz si vyberte. :-)

KarolM

Na všetkých mapách a v sprievodcoch je uvedené Bôrčianska planina. O.i. to znie ľúbivo : ).
“Ľudovít Štúr” o tom píše tu: juls.savba.sk/…/sr2006-4.pdf na str.210, kde uvádza aj príklad Bôrka – bôrčiansky…

Sona

Krasna krajinka a pekne poeticky ponate :)

Axel

Ano, na cyklo s rodinkou idealne (ak prehliadnes navstevny poriadok), deturence v pripade unavy nechas na zmrzline na chate a ides pre auto do sedla.
PS: LudovitStur hlasi nieco ine, konzultovali sme to pred vydanim clanku:

Borčany -čian L -och m. pomn.; Borčanec -nca m.; Borčianka -y -nok ž.; borčiansky

Bôrka -y ž.; Bôrčan -a mn. -ia m.; Bôrčanka -y -niek ž.; bôrčanský

KarolM

Popísaná trasa je ideálna pre cykloturistiku (ako v podstate celý Slovenský kras). Bôrčianska planina ja síce najmenšia planina Slovenského krasu, ale vďaka svoje malebnosti patrí medzi najkrajšie. Veľmi rád ju navštevujem.

Poznámka: Správny názov je Bôrčianska planina (nie Bôrčanská) - potvrdí aj Jazykovedný ústav Ľ.Štúra : )

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov