Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako na túry s malými deťmi I.

Diskusná téma K článku: Ako na túry s malými deťmi I.

Témou tohtoročného leta na Hiking.sk je turistika s deťmi. Okrem tipov na túry a cyklotúry sme sa rozhodli aj pozbierať naše skúsenosti z túr s drobcami. Tie sa od dospeláckych líšia snáď všetkým - výberom lokality, dĺžkou a náročnosťou trasy, balením, spôsobom prepravy dieťaťa a aj priebehom výletu. V dvoch článkoch si postupne povieme niečo o túrach s tými najmenšími deťmi, teda o vekových kategóriách dojča + batoľa. Dnes to bude najmä o výbere prepravného prostriedku a terénu.

Adina

Pred pár rokmi som bola na jednej krásnej akcii s jednou turistickou cestovkou. Mladý ľudia milujúci hory. Veľmi peknú stránku mali. Keď začali do rodín pribúdať detičky, postupne aktivita skončila. Možno len so stránkou, verím tomu. Hikingáči, ste super, že vy pokračujete aj naďalej a aj takýmto spôsobom pomáhate a radíte tým mladým ľuďom, ktorí aj s krásnymí prírastkami do rodiny chcú s túlačkami po horách pokračovať. Je to úžasné :-). Nepoznám lepší portál o horách ako je hiking.sk.

Zdenči

My sme skúsili začiatkom júla, čo urobí s našim Kubom jazda lanovkou. Mal necelých 10 mesiacov. Výjazd na Chopok zvládol bez problémov. Ale nadmorskú výšku sme dávkovali postupne a skúšali ako to bude na neho pôsobiť. Dva dni predtým túry do 1300 m.n.m. a znášal to bez problémov.

Jjano

Kua, Zdenči, ževraj "sme skúsili ... čo urobí s našim Kubom jazda lanovkou".
Hmm, ja osobne by som teda zo svojho dieťaťa (a ani z iného) pokusného králika nerobil. Ale proti gustu žiaden dišputát.

Zdenči

jjano...neber to zase úplne doslova. Pokusného králika sme z neho nerobili. Už predtým som si čo to prečítal a popýtal sa na skúseností iných, ktorí už s dieťaťom v takej výške a rovnakým spôsobom boli a ich dieťa nemalo žiaden problém.

Adina

Na Snilovskom sedle sme boli s vnukom, ked mal 7 mesiacov. Nemyslim si, ze to prevysenia u nas nieje tak rapidne, ze by to deticky nezvladli. Ked boli nase male, ani sme nechyrovali o potrebe sa informovat, co narobi s dietatom nadmorska vyska. A vyrazili sme z Lomnice na Lomnicak.

Jjano

Toto je téma, o ktorú som sa voľakedy dávno zaujímal a pamätám si z nej jedno:

Ak jazda malého dieťaťa (do 1,5 roka) lanovkou nie je potrebná, tak ide o nezodpovednosť rodičov. Vývoj lebky a iných orgánov, citlivých na tlak, ešte nie je ukončený, deti môžu mať vrodené chyby na ktoré sa v takom malom veku ešte neprišlo a sú ďalšie aspekty, ktoré jednoznačene vrhajú také decko do rizika pri tak rýchlom prevýšení, rýchlej zmene tlaku Riziko nejakého poškodenia je síce malé, ale je úplne zbytočné mu dieťa vystavovať. Osobitne cynické to je v prípade, ak rodič o riziku vie a napriek tomu dieťa riziku vystaví.

Adina, ty si detská lekárka a v tej dobe si mala dokonalú znalosť organizmu svojho dieťaťa, ak si ho v 7 mesiacoch vzala na lanovku a "si nemyslíš... že by to detičky nezvládli"? Na niečo si do toho Snilovského sedla musela ísť? Mala si tam nejaké k životu dôležité povinnosti, alebo si hore išla len tak, pozrieť sa, aké je to tam pekné?

Viem, 90% ľudí berie malé deti na lanovku, lebo tomto netuší. O to viac ma (doslova a do písmena) vytáča, keď niekto o tom riziku vie a napriek tomu mu decko vystaví, lebo "si nemyslí... že by to detičky nezvládli". Sorry, Adina, vytočil som sa práve pri tebe, ale naozaj sa na otázky ubližovania deťom veľmi citlivý.

Všetko dobré a veľa pekných kilometrov aj s potomkami! :-)

Adina

Nie niesom lekarka. Tvoje slova beriem a suhlasim s nimi. Tato tema tu uz bola rozoberana, tak sa mi uz k nej viac nechce vyjadrovat.

Janovarga

len by som trochu uviedol
na spravnu mieru, aby z toho nebol navod: Ci ste robili x dni predtym tury do 1300 je uplne fuk,aj keby ste sli do 3000. Akonahle ides lanovkou,tak je to nieco uplne ine, zvlast pre dieta kedze zmena tlaku je tam ovela rychlejsia.A na vsetky aklimatizacie mozes zabudnut..

Zdenči

A co potom prejazd autom cez horske priechody? Dospely castokrat pocituju tlaky v usiach. Pre deti toto nie je nebezpecne?

Jjano

Áno, aj prejazdy vyššími horskými priechodmi predstavujú určité riziko. Na Slovensku to asi nie je také kritické, inak by sa to už určite popísalo. Ale Alpy a pod. stoja za obozretnosť.

DiwiakBB

s batolatom na turu..???..kto chce kam, ale zda sa mi to trocha nevhodne

Lubo

Len tu z toho nezacnite robit kovbojku,
clanok zhrna skusenosti viacerych rodicov ako to urobili oni pri svojej najlepsej voli, znalosti, cite a zodpovednosti. V rovnakom duchu sa nesu a dufam aj budu niest prispevky v tomto fore. Som presvedceny, ze nad deti nie je dobre davat skleneny zvon, lebo sa to vypomsti neskor v alergiach, chorlavosti a podobne. Nie je nic lepsie ako dlhdobejsi pobyt v prirode, mimo miest, klimatizacii, rusnej dopravy, atd.

Kazde dieta je ine a rodic mu musi rozumiet a je to jeho zodpovednost a svedomie. My napriklad od Kubkovho maleho veku chodime do Tatier. Dovolim si preto male porovnanie:
Ked sa ide z Popradu (odbocka z dialnice) autom do Stareho Smokovca, prevysenie je cca 350 metrov na 10km vzdialenosti. Pohybujem sa standardnou rychlostou 90kmph, teda trva mi to cca 7 minut, t.j. stupanie 50 m za minutu. Lanovka na Hrebienok prekonava 250 vyskovych metrov za 5 minut, t.j. rovnakych 50 metrov za minutu. Lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnate pleso, prvy usek (na medzistanicu Start) trva 5:45 pri prevyseni 269 metrov = 46 m za minutu. Druhy usek 599 metrov za 7 minut = 85 metrov za minutu.
Z toho vyplyva, ze nie je lanovka ako lavnovka. Kym na Hrebienok a na Start idem rovnako akoby som siel autom, usek Start - Skalnate pleso uz moze byt horsi a je lepsie sa mu s najmensimi vyhnut. Preto nie je dobre pausalizovat a od klavesnice rodicov odsudzovat!

Vrana

super fotky, clanok som necital, lebo my sme uz v kategorii mladsi ziaci

Hlavne treba chodit s deckami von a nesediet doma. A z nedelneho pikniku niekde v lese pri potociku moze byt lepsi zazitok ako z Lomnicaku lanovkou ...

Axel

Lubo to myslim prepocital uplne dobre. Autom bezne prekonavame vyssie a rychlejsie rozdiely nadmorskych vysok a neriesime nejaku vyskovu chorobu. A to naozaj nemusime ist do hor, staci nejaky bezny kopcok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma