Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sme korzovali po štátnej hranici

Jjano

Honza, moc ti nerozumiem. V Polsku nemôžeš prísť až na hranicu?

Peter61

„Hranice nie sú korzo, aby sa tu voľakto prechádzal!“

jjano, ty si prevrat zazil, pls drz sa temy.
thx

Honza83

príspevok zmazaný z dôvodu dlhodobého BANu užívateľa

Jjano

Peter, podľa mňa je téma schongenskej hranice veľmi relevantná k tomuto článku. Práve preto, že som prevrat a pád Železnej opony zažil (sme zažili), tak pozorne sledujem, čo sa deje na východe. Presne tie územia, o ktorých Soňa píše, boli vzduchotesne uzavreté a bol tam plot. Ploty už na východe staviame, ale prístup k hranici by som nerád stratil. Prístup k hranici svojej krajiny považujem za dosť silný indikátor jej slobody.

Yetee

Otazkou je, preco staviame ploty? Poznam krajiny, kde staci len tabulka na to, aby ju obcania respektovali. Bohuzial, je ich cim dalej tym menej.
Prevrat?

PaliT

Spomínam si, ako sme v 80-tych rokoch chodili liezť na záhorské skalky a raz sme bivakovali v jaskynke na Kršlenici a v tie dva dni sme mali pred očami vzdialený Schneeberg. Síce sme si užívali lezenie, táborenie a večerný ohník, ale nikdy nezabudnem na ten čudný dusivý pocit bezmocnosti. Ako radi by sme išli pozrieť do Álp, ale v tom čase to bolo neobyčajne ťažké, hranice fakt neboli korzo.
Na tento aspekt nášho života nerád spomínam.

Jjano

My sme zase chodili nad Devín na hroznové brigády a celé hodiny sme potajomky čumeli ďalekohľadmi na tie rakúske miesta, kde sa teraz chodíme bicyklovať ... pozerali sme tam ako na inú planétu, aké autá chodia na tamojšej planéte, aké traktory tam behajú po poli... a áno, Schneeberg sme tiež pozerali odniekaľ z hrebeňa Malých Karpát ...

Vlado 2

A čo zabití chlapci pohraničníci, tí si menoslov nezaslúžia ????

Knor

Pali, ten pocit poznam. Ked sme boli na VS na mesacnom sustredeni v Mikulove (armada), tak sme ako "vzorna cata" (lebo prva - tot logika za sociku) mali vychadzku. Plukovnik nas zaviedol do krcmy, ze tu budeme do skoncenia vychadzky. Kedze som nemal chut na "priatelsku pitku" so zelenym muzickom, vyparil som sa. Vysiel som na Svaty kopecek, lahol do travy a pozeral sa do Rakuska. Ani sa mi nesnivalo, ze by som sa na druhu stranu mohol niekedy pozriet.
Teraz chodievam do Alp casto. Porovnavam ako funguju veci u nich a u nas, rozpravam sa s ludmi, a s udivom pozorujem, ako sme sa od nich za dobu budovania "svetlych zajtrajskov" vzdialili.

Dnes si na pripomenutie pustam K.K.

Peter61

Za socializmu sa pyta na Devine syncek svojho otca: "Ocko, kto byva za tym plotom?" a ocko hovori: "My, syncek, my."

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov