Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S deťmi na horách bezpečne

Diskusná téma K článku: S deťmi na horách bezpečne

Ako je to s bezpečnosťou detí v horách? Zvládnu to, čo my dospelí? Potrebujú rovnako kvalitnú obuv a oblečenie ako my? Potrebujú poistenie pre prípad úrazu? Potrebujú ísť na túru za prijateľného počasia? Čo nepremokavé nohavice, bundy, plášte? Väčšina z nás v tom má asi jasno. Nedávny výlet k našim rakúskym susedom ma však presvedčil, že naozaj len väčšina a výnimky sa nájdu aj tu.

J1tka

Karin, čo sa týka turistickej obuvi pre deti, asi ti veľmi nepodarím, no podelím sa aspoň s našou skúsenosťou:

Naša slečna, teraz takmer 1,5-ročná aktívna a vášnivá chodkyňa, behá po horách v barefootoch (dokonca Froddo Prewalker, ktoré sú fakt tenučké a mäkučké) a je s nimi úplne v pohode. Samozrejme, v náročnejšom teréne ju vedieme za ruku, aby nespadla, no nikdy nemala nejaký väčší problém.

Aj sama za seba môžem povedať, že ak nejde o skutočne exponovaný skalnatý terén, tiež chodím radšej chodím v barefootoch. Sú mi pohodlnejšie a cítim sa v nich aj bezpečnejšie než v ťažkých vibramoch. Podrážku majú síce tiež Vibram, no bez výraznejšieho dezénu.

Každopádne, ak si presvedčená, že chceš pre drobca vibramy, prípadne poriadny dezén, držím palce, nech nájdeš, čo potrebuješ :)

Karin

Máme takmer 2 ročného drobca a od roka a pol s nami chodí po kopcoch. Hoci v tomto veku rastie noha šialeným tempom, bola som ochotná investovať do poriadnych turistických topánok. No neexistujú pre takého dietky.

Rozumiem, že pevná obuv pre tak malé dieťa nie je úplne vhodná, no nájsť kompromis medzi niečim pohodlným s bezpečnou podrážkou bolo nemožné. Najmenšie čísla som našla okolo 25 (tak sa mi zdá), aj to nebolo zrovna z čoho vyberať. Adam rád chodí, no keď sa mu šmýkalo, alebo párkrát padol, prestalo ho to baviť.

Škoda, že sa nemyslí aj na takýchto drobcov, aj keĎ chápem že to nie je zrovna cielová skupina pre obchody s turistickou obuvou.

Prípadne, ak máš tip, kde je dobrá obuv (aspoň podrážka) zohnateľná, rada sa nechám poučiť. :)

Peter61

a čo sa týka otázky v úvode článku
"Potrebujú poistenie pre prípad úrazu?"
Odpoveď:
Áno, potrebujú,nezávisle od toho, či behajú po byte, alebo sa mocú po horách.
Otázka asi mala znieť "Potrebujú poistenie pre prípad záchrany na horách?"

Peter61

Stručne k poisteniu na záchranu :

  • SR : deti a omladina do 18 r. nemajú povinnosť uhrádzať zásah HZS

  • PL : zásah TOPR aj GOPR sa neplatí

  • ostatné, napr. AT:
    na pohyb mimo TZCH treba mať vhodný typ poistenia. Zabehnutie decka mimo TZCH a následná pátračka je už poistná udalosť, ktoré kryje aj bežné poistenie "na chodník"

  • jedno pivo ( u dospeláka) nie je problém, napr. OeAV má výluku pri ošetrení na "
    " ošetrenia následkom nadmerného požitia alkoholu a
    zneužitia návykových látok alebo liekov"
    knox.co.at/…/AWS-Folder-Slowa…
    O ožratom decku som ešte v týchto súvislostiach nečítal, ale prokuratúra by sa určite "pobavila"

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma