Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zámok, pralesový zvyšok a Kuchynský hrad

Diskusná téma K článku: Zámok, pralesový zvyšok a Kuchynský hrad

Na jar som objavila veľmi peknú lokalitu v Malých Karpatoch. Ide o oblasť medzi Kuchyňou, Rohožníkom a vrcholom Vysoká. Je tu viacero kopcov porastených zakrpatenými a pokrútenými dubmi, skalky a pralesový zvyšok Zámok pozostávajúci zo štyroch malých lokalít. Okrem toho zrúcanina Kuchynského hradu. Dnes si pozrieme z každého rožku trošku.

Pavel Forgáč

Josias - mohol si pridať aj odkaz na štúdiu. Ak je z NLC tak s takou štúdiou je hodné si tak akurát podkúriť :).

Stačí sa ísť pozrieť do Česka, kde žiadny "ultras" nebol. Striekajú tam ako besný, používajú siete na vyťažené drevo, ktoré na skládke zakrývajú a lykožrút z toho zdochne. A aj tak sa im darí lykožrúta tak jedine spomaliť. Stačí keď príde jedno suchšie leto a padne les kľudne v celom pohorí. Rozpad smrekových monokultúr je nezvratný a ničím sa to zastaviť nedá. Predkovia proste urobili chybu a my sa z nej musíme poučiť a nevytvárať jednoliate lesy s cieľom rýchleho získania dreva. Stačí si pozrieť mapu Potenciálnej prirodzenej vegetácie v atlase SR, 2002. Kysuce, Orava, Rudohorie... tam všade by mali byť jedľobučiny a nie smrečiny. Mne to príde ako vysadiť karafiát na Saharu a potom plakať že vyschol. Smrek tiež potrebuje svoje špecifické podmienky a keď ho nasadia do nevhodných tak proste skape. Našťastie to už začínajú pomaly chápať aj lesníci. Aj keď stále často vidím sadenie smrečín tam kde nepatria. O 15 rokov im vyschnú a samozrejme na chybe budú ochranári. Lebo priznať si vlastnú chybu dnes väčšina ľudí nechce ani za boha a ani za národ. Veď nájsť iného vinníka je jednoduchšie :). Veď už aj Jozef Dekret Matejovie chápal, že les nesmie byť jednoliaty a tam kde sa dá je najlepšie to nechať na prírodu samú, lebo je najlepšia hospodárka. Tam kde to zase nejde treba mu pomôcť.

Sona

Studia k tomu, ze lykozrut sa z rezervacii nesiri:
Výsledky ukázali, že z analyzovaných 117 lokalít nastal začiatok odumierania smrekových porastov mimo rezervácie až v 72 prípadoch, čo sú takmer dve tretiny prípadov.
sopsr.sk/…/Predbezna_verzia_v…

Josias

Podľa publikovaných údajov hlavným činiteľom, ktorý spustil likvidáciun ihličnatých lesov, teda i pralesov bola lykožrútia kalamita po roku 2004. V bezzásahových územiach Tatier pod ochranov "ultras" sa lykožrút masívne namnožil. Pretože chrobáky majú krídla, rozletel sa po celom severnom Slovensku. Výsledkom sú holoruby napadnutých lesov, či pralesov. Ultras síce tvrdia, že s premnožením lykožrútov je to naopak, že sa premnožili v hospodárskych lesoch (kde je majiteľ povinný napadnuté stromy likvidovať zo zákona). Verejnosť opíjajú rožkom aj médiá. Najväčší problém je nevymožiteľnosti práva na Slovensku, ľudia sa potom boja podávať trestné oznámenia. A sú na to aj leniví, radšej plačú v krčme, či na internete. Ak je niekto v práve a vie o nepráve je povinný konať. A ministrom by nemal byť človek s kontaktami v drevospracujúcom priemysle.

Pavel Forgáč

Josias - dobrý príkladom zlikvidovania pralesov sú královoholské nízke tatry, kde sa ich podarilo zničiť na totálku. A to je národný park nie CHKO. Takže by tam mala byť ešte vyššia kontrola. Ono stačí mať svojho človeka na okresnom úrade a prejde ti aj nemožné. Skús sa porozprávať s ľuďmi čo robili v NAPANTE počas jednofarebnej vlády SMERU. Kto povedal čokoľvek proti automaticky letel. Keďže sa nám zrejme žigožrúty vrátia späť bude to takto lepšie. Sám navštevujem pár pralesných lokalít, ktoré neboli rezervácia a budem ich navštevovať aj naďalej.

Josias

Smutné, že na konci "nášho snaženia" je opäť iba človek, čo vôbec nemôže za nedodržiavanie pravidiel kompetentnými. Ale nakoniec si všetko odskáče.
Inak "pralesáci", ktorí sú hlavní iniciátori, sú všetko lesníci. Ešte jednu perličku na záver. Vlani na jeseň som na Troch stodôlkach našiel super táborisko. Ohnisko v lese, okolo lavičky a navôkol múriky postavené z kameňov do výšky kolien. Teraz už oficiálne lokalitu skontrolovať ktokoľvek nemôže. A ostatne ľudia, radšej si pozrite večerníček, ako radí priateľ Peter.... A nestrkajte do všetkého svoj nos....

Jjano

Josias, náhodnú ťažbu na Slovensku de facto nemá pod kontrolou nikto. Iste, formálne platia zákony a náhodná ťažba by sa mala nahlasovať a kontrolovať, v lesníckej praxi v územiach do 3. stupňa ochrany sa to bežne nedeje, najmä tá kontrola.

Práve preto je dôležité, že sa cenné časti lesov zaradili do najvyššieho stupňa ochrany, tam je takmer istota, že nikto rúbať nebude. Doteraz Lesy SR už niekoľo rokov dodržiavali sľub, že v daných vzácnych lesných územiach nebudú ťažiť. Lenže bol to iba sľub, na ktorý sa mohol ktorýkoľvek riaditeľ bez okolkov vykašlať. Teraz je to už zákon.

A lesníci od začiatku snahy o vyhlásenie rezervácie Pralesy Slovenska spolupracovali. To nie je tak, že by zlí a škaredí ochranári vyhlásili päťku, aby nahnevali čitateľov hikingu. Snaha o legislatívnu ochranu tých území je spojenou snahou ochranárov (dokonca viac tých neštátnych ako štátnych) a štátnych lesov.

Josias

JJANO, ako som už písal, náhodnú ťažbu má podľa zákona o ochrane prírody a krajiny v CHKO pod kontrolou ŠOP. Skús čítať pomaly a pozorne. "Nenech cloumat Svou Výsost zlostí." Tiež som v minulosti podporil "My sme les", ale preveril som si aj argumenty druhej strany. A presadil som kaleráby tam, kam patria. Kto vlastne financuje "ultras" medzi aktivistami – "ochranármi"? Aj v relácii Inkognito by si pohorel. A pozri si niekde, kto vlastne nariaďuje výšku príjmov – ziskov z lesov. Lesníci to nie sú. Chce to trochu trpezlivosti, pracovitej snahy dostať sa veci "na korienok".

Jjano

Niečo pre skúsených lesníkov: pod náhodnú ťažbu sa zmestí všetko, čo len chceš. Stačí iba vôľa, trpezlivosť a drzosť. Ale to ako skúsený lesník iste vieš.

Josias

Niečo pre "skúsených" ochranárov, čo strieľajú od boku a nepoznajú ani lastovičky.
Mali by si najskôr pozrieť lesné porastové mapy Informačného systému lesného hospodárstva gis.nlcsk.org/islhp/#lesnictvo
Tam si možno nájsť na gis.nlcsk.org/islhp/mapa napr. lokalitu Zámok a podrobné lesnícke informácie o nej na gis.nlcsk.org/…/opis-a-plan-h…. Zistia tam napr. , že vek porastu je cca 180 rokov a doba rubná je 250 rokov. Teda tie hroziace píly ešte neboli ani vyrobené. Ide pritom o lesy ochranné (lewik.org/…/ochranne-lesy-13-…; forestportal.sk ), ktoré sú vlastne lesníkmi chránené. Rada na záver: kaleráby ochranárov typu nemenovaného E. B. presaďte z hlavy do záhrady. Alebo radšej nazad do Ameriky.

Jjano

V čom spočíva tá lastovička?

A ako to súvisí s prevodom NP pod MŽP?

0turista

dennikn.sk/…/?ref=tit

Bolo by k prospechu veci (z pohladu turistu), keby si tito uvedomili jednu podstatnu malickost: pre ochranara bude turista vzdy SUCASTOU PROBLEMU.

Uz sa tesim na vyvoj v NP po ich prevode pod MZP. Prva lastovicka nam prave preletela ponad hlavy...

Jjano

Skúsenosti ukazujú, že áno, jedna z mála možností ako zachrániť vzácne veci, je dať im najvyššiu ochranu. V našej spoločnosti karpatského typu veci ako povedomie či zodpovednosť nefungujú. Väčšina lesákov pozerá na les ako na kubíky, čo je síce v poriadku, drevo nám treba, ale bohužiaľ na kubíky pozerajú aj v tých najvzácnejších lokalitách.

Bazin

jjano, jednu vec nechapem to aby sa zamedzilo pilcikom a developerom v devastacii sa musi hned vyhlasovat 5? Vid Vydrica, Dev. Kobyla..., asi tu nieco nefunguje normalne. A potom sa vynimkami (volny pohyb, zber plodov, kladenie ohna..) znizuje celkovy pohlad na 5 a tym aj NP.

Josias

Podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny §13 ods. (6) "na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany (CHKO) , sa môže náhodná ťažba, pri ktorej hrozí negatívne ovplyvnenie predmetu ochrany územia, vykonať len v určenom rozsahu a za určených podmienok, ak tak rozhodol orgán ochrany prírody ."
Ak si nevie OP presadiť do zákona namiesto slov "náhodná" ťažba slovné spojenie "akákoľvek" ťažba je to jej chyba. To radšej použije stupeň 5. § 16, ods. 1) "je zakázané: b) zasiahnuť do lesného porastu". A samozrejme zákaz pohybu mimo vyznačeného chodníka. To aby si niekto nevyťal nejaký strom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma