Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Kam s deťmi na túru

Diskusná téma Kam s deťmi na túru

Nájdu sa tu rodičia, ktorí berú so sebou malé detičky do hôr? Ktoré trasy sú pre nich vhodné?Alebo ktoré ste s nimi úspešne absolvovali?Ďakujem za rady.

Mba

My sme zacali chodit na tury ked mal mladsi syn 2,5 roka a dokazal vacsinu trasy prejst po vlastnych.

Bezne ale stretavame ludi co nesu dieta na chrbte v sedacke.

Trasy vyberame tak aby sme ju s rezervou stihli prejst tempom dietata.
Snazime sa aby na nej bolo nieco zaujimave (pleso, vodopad, mlyn, salas, pripadne "adrenalinovejsie" prechody po rebriku, lavicke atd.).
Ozivenim moze byt aj to, ak kusok trasy absolvujete lanovkou :o)

Samozrejme treba ratat s obcerstvenim - to co nesiete v batohu sa nerata tak ako nieco co sa da najst v bufete :o)

Konkretne trasy tazko radit - zalezi na veku deti, co si kto trufa, ... .

Napr. lahka tura su Rohacske plesa. Tuto mam testnutu aj na inych ako vlastnych detoch, ze ju v pohode zvladnu.

Akacia

No nasi maju 2 roky (dievcatko) a 4 roky (chlapcek). Dievcatko sa nosi zatial na chrbte. Syn v pohode prejde aj dlhsie trasy, rebriky... Co ste take najtazsie presli?

Mba

Najdlhia tura bola asi Trangoska - Dumbier - Chopok - Trangoska.

To mal mladsi 3 a starsi syn 4,5.

Starsi to odslapal komplet, mladsi cestou dole sa obcas niesol.
Celodenna zalezitost. Z Kosodreviny na Srdiecko sme sa zviezli sedackou. Na druhu stranu ale chatarovi na stefanicke kazdy vyniesol po kuse nastiepaneho dreva - caj s rumom im bol vymeneny za kofolu :o)

Velkou pomocou boli cucoriedky :o)

Vy ?

Akacia

My sme tento rok len zacali. Prva taka mensia tura bola z Dediniek na Geravy a tento vikend Kopske sedlo a spat do Javoriny. Dcerka na chrbte a syn peso. Ked sa podari,tak by sme chceli ist dalsi tyzden, len nevieme kam,lebo sa niektori pozastavuju nad tym,ze s detmi do hor?...

Mba

Ako rodicia ste sa malych zodpovedni vy. Odkusane to uz mate, ak sa to malym paci - nie je co riesit ci sa nad tym niekto pozastavuje.

Treba zabodnut prstom niekde na mapu SK, browse-nut web, porozmyslat ci to mali zvladnu a ist :)

PeterNR

Fajn téma :-)
Aj ja mám dve deti, dcéra má 3,5 roka a syn 2 mesiace.
Podľa mňa je v podstate jedno, kam sa vyberiete, hoc aj za mesto či dedinu na lúku alebo do lesa - hlavne aby tam bolo čo objavovať, aby sa to deťom páčilo a boli spokojné.
Ja chodím tak raz do týždňa s dcérkou toť po okolí, v dosahu MHD, t.j. Zoborské vrchy. Väčšinou ideme z nohy na nohu, zastavujeme sa kde je niečo zaujímavé a obdivujeme kvetinky a chrobáčiky :-) Dcérka väčšinou ide sama, ale v náročnejších úsekoch ju beriem na koňa. Nosič zatiaľ nemáme, ale chceme si dáky kúpiť, pre syna.
Naposledy sme boli všetci na nenáročnej prechádzke v Drážovciach pri kostolíku, aj so synčekom (v babyvaku) - pozri foto i162.photobucket.com/…/04_fil… a ešte 2/2 rodiny :-) i162.photobucket.com/…/03_tur…

Akacia

No my sme prvykrat boli v horach,ked mal syn nieco cez rok, to sa nosil v krosnach na chrbte a vacsinu casu prespal. Odvtedy sme zacali chodit na vylety az tento rok. Ak neratam okolie Kosic. Zatial to boli hrady, zamky,kastiele,jaskyne no a tento vikend Belianky a Spisska Magura. O Kopskom sedle sme vedeli,ze to zvladne,lebo pred tymi troma rokmi sme tam videli pobehovat deticky. A aj teraz ich tam bolo dost.A ako som uz pisala,ak to vyjde chceli by sme ist este tento rok do Tatier, len s ostatnymi trasami nemame skusenosti, co sa tyka deti.

Msormichal

Ahojte. Ja deti nemam, som slobodny, ale take pekne tury v Tatrach by napr. boli : 1.Na Hrebienok zo Stareho Smokovca, popripade dalej k Studenovodskym vodopadom, k Rainerovej a Bilikovej chate,

  1. Na Sliezsky dom pod Gerlachom sa da vyslapat z Tatranskej Polianky po asfalt.ceste,

  2. Na Popradske pleso zo Štrbskeho Plesa (nezabudnut na symbolicky cintorin,

  3. Ku Chate pri Zelenom plese z Tatranskych Matliarov Dolinou Zeleneho plesa (väcsina trasy je po lese, ale ked uz budete pri chate naskytne sa Vam neuveritelny pohlad na okolite vysokánske štíty a ich žľaby. Mozete tu obdivovat najmohutnejsiu skalnu stenu vo Vysokych Tatrach. Je 900 m vysoka, severna stena Maleho Kezmarskeho stitu. Dalej samozrejme bajmi opradena Jastrabia veza...

Toť na vyber z mojej strany. Ale urcite je toho viac, no len toto ma momentalne napadlo :)

Akacia

Dakujem za tipy. Ak by Ta este nieco napadlo,tak napis :-). Mozu byt aj dvojdnovky,ak by bola niekde v strede chata,kde by sa dalo prespat. Len teren nech nie je prilis narocny, myslim retaze a tak. Moze byt aj strmsi,ale aby sa dal prejst tak maximalne po styroch :-))).

PeterNR

FYI, v aktuálnom čísle (sept. 08) časopisu "Mama a ja" je článok o turistike s deťmi. Neviem čo je v ňom - ešte som ho nečítal, snáď večer bude chvíľka...

PeterNR

Na internete sa dá nájsť kopa dobrých tipov na prechádzky či túry s deťmi - napr. na naucnechodniky.sk
Dobré všeobecné články som onehdy čítal v časopise outdoor - napr. v č. 5/2005 "Odchov divočinou", "Specifická rizika pro děti v horách" - viď. ioutdoor.cz/stahuj

LuboO

My ideme v nedelu s deckami do Kvacianskej, to mi pripada ako idelany poldenny vylet s deckami

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum