Aktuálne

Tip na túru

Denného svetla je síce už menej než napríklad v júni, no ak si privstanete, stále môžete stihnúť nádherný prechod Zadnou Javorovou dolinou cez sedlo Sedielko na Téryho chatu a do Starého Smokovca. Horná časť Javorovej doliny je veľmi pekná s výhľadmi na Belianske Tatry, zároveň tu nestretnete veľké množstvo ľudí, až pri zostupe od Téryho chaty. Bonusom sú veľmi estetické plesá, Žabie Javorové a Modré.

Ďalšie tipy

  • Veľká Fatra / Šípska Fatra: Šíp je výrazný, estetický vrchol so skalným mestom, ktorý neujde nikomu, kto sa presúva po trase budúcej D1 medzi Kraľovanmi a Ružomberkom. Marián Jaššo si naň urobil okružnú túru zo Stankovian. Z vrcholu a Zadného Šípu sú nádherné výhľady. Trasa vedie aj cez horskú osadu Podšíp s rázovitými drevenými domčekmi. Z lúky je nádherný pohľad na Malú Fatru a jej vrchy.
    Letný prechod cez Šíp - okruh zo Stankovian

  • Nízke Tatry: Michal Bukvai sa vybral na dlhšiu krajinársky zaujímavú túru Ludrovskou dolinou cez tiesňavu Hučiaky na Salatín a odtiaľ do osady Železnô. Výhľadu z vrcholu už trocha bráni kosodrevina, no stále z neho vidieť hlavný hrebeň Nízkych Tatier s vrcholom Chabenec, na druhej strane Veľkú Fatru a čiastočne skrytý Veľký Choč.
    Ružomberok – Salatín – Železnô

Tipy na túru s deťmi

Salašky je bývalá medzistanica lanovej dráhy nad dedinkou Turecká. Leží dosť vysoko a vedie tam asfaltka. To znamená, že autom viete získať výškové metre a byť bližšie k vrcholu, čo sa pri túre s deťmi celkom oplatí. Danka Laciková potom pokračovala po trase bývalej zjazdovky, ktorú aj teraz v zime využívajú skialpinisti, k vrcholovej stanici Líšky a odtiaľ na Majerovu skalu, z ktorej sú impozantné výhľady na Veľkú Fatru vrátane neďalekej Krížnej aj Nízke Tatry.

  • Štiavnické vrchy: Daniela Mäkká navštívila mestečko Vyhne a prírodnú rezerváciu Kamenné more aj vrchol Kamenná. Kamenné pole s rozlohou 13 hektárov je najväčším svojho druhu vo vulkanickej časti Karpát. Vzniklo pravdepodobne po zemetrasení. Cestou späť prišla na rad krátka zastávka pri Náučnom banskom chodníku a pri tajchu Bančianske jazero.
    Kamenné more a Kamenná nad Vyhňami

Tip na cyklotúru

Priehradu Ružiná neďaleko Lučenca obklopuje pestrá a malebná krajina pohoria Ostrôžok s členitými hrebeňmi lesov, lúkami a pahorkami. Miroslav Pilát si urobil okruh od hrádze priehrady Dobročskou dolinou na vrchol Vrchdobroč, ktorý ponúka panoramatické výhľady na Poľanu s roztrúsenými lazmi, Veporské vrchy a hlavný hrebeň Nízkych Tatier s ich najvyššími vrcholmi. Na trase je len jedno väčšie stúpanie, cyklotrasa vedie po asfaltkách aj nespevnených lesných cestách.

  • Podunajsko: Cyklotúra k rakúsko-maďarsko-slovenskému trojhraničiu sa dá absolvovať prakticky kedykoľvek. Podľa Ivana Wlachovského stačí mať cca 3 - 4 hodinky času. Bicyklom sa prevezieme okolo rieky Dunaj, navštívime malebné rakúske obce, prezrieme si galériu v prírode a môžeme sa trebárs aj okúpať v jazere. Trojmedzie Rakúsko-Maďarsko-Slovensko

Príbeh

Boro Tomis: Je fakt, že na návrat domov máme ešte ďalšie dva dni, lenže my už dva dni nemáme čo jesť. Z našich zásob nám zostala len kôpka kryštálového cukru a možno dve lyžice domácej masti v pohári. Chlieb sa nám minul predvčerom, a to sme ním naozaj šetrili. Ja som úplne bez koruny a Paľo má ešte asi 60 halierov. To je na dva rožky, lenže obchod nikde a my stojíme špinaví, hladní a vychudnutí vedľa cesty a stopujeme autá.

Z fotogalérie

Vidmo
Vidmo – Foto: Galéria / Igor Strhárský

Počasie

Víkend bude v réžii pretrvávajúcej tlakovej výše. Podľa SHMÚ bude po oba dni jasno s teplotami do 30 až 31 stupňov. V noci sa ochladí na9í ž 4 stupne. Ráno môže byť hmla alebo nízka oblačnosť.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
Horská záchranná služba neodporúča prechod cez Tri kopy v Západných Tatrách až do odvolania.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Pieniny
V Prielome Dunajca počítajte s obmedzeniami súvisiacimi s rekonštrukciou cesty.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku nedávnej veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Všetky slovenské ferraty sú otvorené.