Projekt musí povinne obsahovať dve zložky, obnovu turistického alebo cykloturistického značenia, teda maľované značenie a smerovníky, a vybudovanie alebo obnova fyzickej infraštruktúry turistickej alebo cykloturistickej trasy. Sem spadajú lávky a mostíky, studničky, odpočívadlá, lavičky a stoly, rebríky, reťaze, úprava lokalít a pod.

Podľa projektového manažéra Jána Roháča je maximálna výška podpory z Ekopolisu 1700 eur. Projekt musí byť urobený a vyúčtovaný do 30. septembra 2024. "Veľmi odporúčame prekonzultovať projektové návrhy vopred mailom alebo telefonicky," hovorí Ján Roháč.

O podporu môže požiadať organizácia, dlhodobo aktívna v oblasti pešej turistiky, cykloturistiky, cestovného ruchu, rozvoja a skrášľovania prostredia, spravovania územia a pod. Podpora nie je určená verejnej správe (štátne a samosprávne orgány a inštitúcie) a školám.

Program Živé chodníky funguje od roku 2008. V priebehu rokov 2008 – 2023 bolo prostredníctvom neho obnovených celkovo 1 170 km turistických a cykloturistických chodníkov a na nich desaťtisíce maľovaných značiek a stovky smerovníkov. Informácie o aktuálnom ročníku sú k dispozícii tu.