Prvé zmienky o Chate pod Chlebom sú známe z obdobia zo začiatku druhej svetovej vojny. Žiaľ existencia tejto chaty – podobne ako väčšiny ostatných v tomto období – nemala dlhé trvanie, v roku 1945 bola vypálená ustupujúcimi nemeckými vojakmi. Neskôr bola postavená veľká chata pre 60-70 osôb. Z tejto éry pochádzajú aj dva lyžiarske vleky v blízkom okolí – oba sú už desať rokov nefunkčné. I túto veľkú chatu postihol najväčší nepriateľ horských chát – požiar. V roku 1982 do tla vyhorela, podarilo sa akurát uhasiť spojovací tunel s hospodárskou budovou. Z tejto hospodárskej budovy (skladov) vznikla dnešná Chalúpka pod Chlebom. Pred vchodom do Chalúpky sú dobre badateľné kamenné základy pôvodnej veľkej chaty.

Hneď po vstupe do Chalúpky sa ocitnete v jedálni. V nej sa nachádza aj pult, za ktorým je ukrytá kuchyňa. Z jedálne sú prístupné tri izby pre hostí skrývajúce trojposchodové postele. Každá izba má svoje meno podľa výhľadu z jej okna: Magura, Chleb, Kriváň. K dispozícii je aj umývadlo s tečúcou vodou a „splachovacie“ záchody – splachovať ich treba vedrom s vodou.

Chata funguje celoročne – v interiéri chaty to dokumentuje množstvo fotografií zo silvestrovských osláv – v zime sa v chate kúri v drevenom kotli, ktorý zohrieva vodu v radiátoroch a tak je vnútri príjemne teplúčko.

Chata je svojou polohou vhodná ako nocľažisko pre tých, ktorí zdolávajú hrebeň Krivánskej Malej Fatry. Z chaty je nádherný výhľad na viacero ďalších horstiev Slovenska, na rieku Váh a po zotmení sú neprehliadnuteľné svetlá Martina a priľahlých obcí.

Webová stránka chaty

Aktualizacia – 15. 2. 2022

Chata pod Chlebom prešla komplexnou rekonštrukciou v roku 2021. Pôdorys chaty aj jej tvar ostal zachovaný. Interiér, fasáda aj strecha sú úplne nové. Vyzdvihujeme, že chata si zachovala svoj charakter horskej chaty. Vďaka novej kuchyni a číselnému systému vybavovania objednávok jedla je obsluha mimoriadne rýchla aj v čase extrémneho náporu.

V ponuke sú tradičné chatárske jedlá, no vždy je poruke aj niečo pre vegánov. Pivo sa tu čapuje 10° a 12°, desinka je Pernštein a dvanástka z lokálneho remeselného pivovaru Martins.

Chata je otvorená pre neubytovaných hostí denne od 8:00 do 22:00, varí sa do 21:00.

Pre ubytovanie ostali tri izby ako doposiaľ, dve 9-lôžkové a jedna 5-lôžková. V podkroví je hromadné spanie na posteliach. Na chatu nepotrebujete spacák, k ubytovaniu je vždy posteľná bielizeň. Pozor, chata neposkytuje ubytovanie so psom.

Cena za človekonoc je 25 eur. Zľavy sa neposkytujú. Pri víkendových pobytoch sa platí záloha.

Rezervácie na adrese chatapodchlebom@gmail.com alebo formou SMS/WhatsApp na 0905861042.