Od nápadu k realizácii

Nápad zorganizovať takúto extrémnu stovku vykvitol v Radovej hlave (TK Filozof) po tom, čo minulý rok prešiel hádam všetky slovenské stovky okrem Rudohorskej. Prejsť hrebeň Nízkych Tatier nonstop sa na prvý pohľad zdalo úplne neskutočné, a možno práve preto sme sa do toho zapojili aj my a Marmota. Boli sme sami zvedaví, ako tento extrémny prechod dopadne.

Prípravy

Najdlhšie trvalo vybavenie výnimky z návštevného poriadu kvôli pohybu v noci, ktorý je inak zakázaný. Napokon sme šťastne dostali rozhodnutie a mohol sa začať kolotoč príprav: časový harmonogram kontrol, účastnícke listy, kontrolné listiny, lekárničky, príprava občerstvenia, zháňanie cien, vybavovanie povolení na vjazdy, vybavenie ubytovania v Telgárte, občerstvenia na Kamienke atď. Kto niečo podobné organizoval, vie si to predstaviť.

Pred štartom

Časť účastníkov dorazila do Telgártu už v piatok večer. Rozložili sme sa v dvoch triedach miestnej základnej školy a pomerne skoro zaľahli. Ráno sa na modrej oblohe preháňalo len pár oblakov, počasie vyzeralo sľubne. Pretekári sa pripravili, pobalili a vyrazili ku kostolu na štart.

Preteky

Pred deviatou vyrazilo 24 nadupaných dvojíc v ústrety nízkotatranskému hrebeňu. Na Kráľovej holi ich už očakával Robo, ktorý výnimočne vymenil motorku za turistické topánky. Ako prvé sem dorazilo družstvo č. 21, Peter Kračmer a Marek Stančík, o 10:13. Väčšina účastníkov prešla kontrolou do 11-tej hodiny. Na kontrolu v Priehybe (ja, Ľubo) dorazilo ako prvé totožné družstvo o 12:59, v oboch prípadoch v tesnom závese moravský tím, neskôr víťazný. Na Priehybe si účastníci doplnili vodu, občerstvili sa kofolou a pokračovali do orientačne náročnej časti Kolesárová - Čertovica.

Na Čertovicu (Nora, Bacaardi, ja, Ľubo) dorazil ako prvý tím č. 16, Martin Závodník a Jára Hrabica o 17:30. Ostatní prichádzali do 22:38. Na kontrole sme mali k dospizícii banány a horalky, väčšina zapadla aj do niektorej z reštaurácií. Sedem dvojíc sa tu rozhodlo skončiť, ďalšie dve skončili v okolí útulne Ramža. Ostatní už s trochu menším entuziazmom, ale stále s pomerne dobrou náladou a už aj so zapnutými čelovkami pokračovali smerom na Kamennú chatu.

Na Kamennej chate pretekárov očakával Tomáš a čaj. Ako prví dorazil tím č. 16, Martin Závodník a Jára Hrabica, 20:53, tesne za nimi tím č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň, ktorí od začiatku pretekov strácali na prvé tímy len niekoľko minút. Pretekári prichádzali na Kamienku do 3:06, pričom aj tu sa rozhodlo sedem dvojíc skončiť a rozložili sa na chodbe chaty.

Po hrebeni zahalenom hmlou pokračovalo osem dvojíc a jedna novovytvorená dvojica plus jeden. Na Ďurkovú (Lenka, Rasťo) dorazili prví opäť Moraváci o 23:30. Dve dvojice sa tu rozhodli skončiť. Do Hiadeľského sedla (Nora, Baccardi, ja, Ľubo) už takmer za svitania dorazil vedúci moravský tím o 3:48, za ním o 5:11 dva tímy - č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň a č. 5, Ján Pristach a Martin Slivka. Všetci, čo dorazili do Hiadeľského sedla, už prišli až na Donovaly. Snažili sme sa povzbudiť pretekárov poslednými banánmi, horalkami a kofolou, ale asi najpovzbudivejší bol pohľad na donovalské strechy a posledné prázdne miesto na účastníckom liste čakajúce na finálnu nálepku.

Do cieľa k Benžovi dorazili ako prví Martin Závodník a Jára Hrabica s tímom č. 16 o 5:35, čím sa stali víťazmi pretekov v kategórii mužov a aj celkovými. Druhí dorazili Ján Pristach a Martin Slivka, č. tímu 5, o 6:54. Tretí tím č. 11, Richard Pouš a Martin Bartoň, o 7:01. Nasledovali víťazi kategórie zmiešaných dvojíc, maďarskí pretekári Anita Szilagyi a Ferenc Szendrei s číslom 24, o 10:25, ako jediná zmiešaná dvojica, ktorá prešla celú trasu. O 11:48 dorazil tím č. 3, Ivan Martynek a Peter Blaho, a o 12:10 rodinný tím Andrej a Ladislav Szibilla, s číslom 14.

Na Donovaly dorazili po aj "polovice" tímov 7, 10 a 15 - Vladimír Klika, Tomáš Glajza a Rastislav Goriščák, o 12:03, 12:45, 12:45. Napokon sa do limitu na Donovaloch zmestila aj dvojica č. 2, Martin Kiňo a Branislav Drgoňa, ktorá na Kamennej chate ohlásila koniec, napokon sa však po oddychu rozhodla pokračovať. Nesplnila však limit Ďurková.

Výsledky

Kategória Muži

1. miesto: Martin Závodník - Jára Hrabica
2. miesto: Ján Pristach - Martin Slivka
3. miesto: Martin Barton - Richard Pouš

Kategória zmiešané dvojice

1. miesto: Anita Szilagyi - Ferenc Szendrei
2. miesto: Mika Kamasová - Juraj Kamas
3. miesto: Veronika Nahácka - Ján Guniš

Víťazom blahoželáme. Na mieste si prevzali poháre a vecné ceny im doručíme poštou. Celkové výsledky sú tu.

Ďalšie reportáže:
VTK Marmota
Víťazi
Richard Pouš
Martin Kiňo

Záver

Tešíme sa, že Nízkotatranská stíhačka má pozitívny ohlas a sme rozhodnutí na budúci rok zorganizovať jej 1.ročník. Tohtoročný nultý nám ukázal cestu a tak budúci bude hádam ešte o niečo lepší, zaujímavejší a hádam aspoň s takým dobrým počasím, aké bolo teraz. Ďakujeme za všetky pripomienky, postrehy a návrhy.

Ďakujeme za podporu

Sponzori: Montane, outdoorsport.sk, Milo
Partneri: Horská záchranná služba, Kamnená chata pod Chopkom
Správa NAPANT
ZŠ Telgárt
OZ Lesy SR Beňuš
Lesná správa Liptovská Osada