Blogseansa

Po slávnostnom piatkovom otvorení, kde sa krstili nové knihy od Dajamy či brožúrka do batoha ABC lavín od Milana Lizucha, a nasledovnom programe, sa v sobotu ráno stretli všetci vzdelávania chtiví na workshopoch podla svojho zamerania. My ako odborní garanti kategórie Blog sme mali na starosti workshop k tejto téme. Skôr než na nejakom odbornom seminári sme sa však v priestoroch Café Stienka cítili ako na posedení v obývačke. Predsa len, väčšina účastníkov dala prednosť ostatným workshopom, možno mali jasnejšiu predstavu, čo sa tam naučia. My sme sa v komornej atmosfére pri kávičke a čaji venovali čítaniu a rozoberaniu prihlásených súťažných prác a snažili sme sa blogerom, ktorí nechcú písať len pre úzky okruh kamarátov, ale pre verejnosť, poskytnúť poznatky, ktoré sme získali počas prevádzkovania hikingu.

Večer víťazov

Slávnostné odovzdávanie cien prebehlo v sále kina Tatry. V kategórii Blog sa najlepšie umiestnil náš autor Michal Diviak s prácou O kamarátoch v horách. Michal svoj príspevok aj veľmi pekne predniesol a vyvolal v publiku niekoľko sálv smiechu. Na druhom mieste sa umiestnila Afrika od Maja Kuchára z Bratislavy. Tretí skončili Milan Jurík a Mário Janura z hikers.sk s príspevkom Walliské Alpy. Cenu za najlepší web s blogmi o horách vyhral Juraj Šlesár so stránkou tulaci.sk.

Najlepším amatérskym fotografom sa stal Vladimír Vlček s fotografiami Baranec I.,II.,III. Na druhom mieste sa umiestnil Maroš Detko so snímkou Tatranské Hrebene, zároveň získal Cenu primátora mesta Vysoké Tatry. Ako tretí skončil so snímkou Kriváň Jaroslav Janovčík.

Ako najlepší film bola ocenená Expedícia Svalbard od Juraja Kořínka. Druhý skončil Pavol Kráľ s filmom Obete zimy. Na treťom mieste sa umiestnil Vlado Dudlák so snímkou Biele leto na Denali.

Prvé miesto v kategórii literatúra získal Miroslav Kapusta s básňami Aj Boh visí na skobe, Dhaulághiri, Triptych, Epigramy spod troch vŕškov. V próze vyhral autor píšuci pod pseudonymom Jašek Bialy s dielom Alexander, za ktoré dostal aj Cenu chatára Rainerovej chaty. Na treťom mieste sa umiestnila Danica Božová s dielom Baba a jej tajomstvá.

Cenu diváka za film Zázrak v stene Šera Peak vyhral Erik Rabatin. Diváci potešili svojou cenou aj Petra Honscha z Liptovského Hrádku za sériu jeho fotografií. Divácka cena v kategórii literatúra žiaľ nemohla byť udelená, keďže dva z troch zborníkov diel, z ktorých mali návštevníci vyberať a hlasovať, niekto odcudzil.

Napriek takýmto drobným nepríjemnostiam bola návštevnosť festivalu slušná, atmosféra pohodová a organizátori i návštevníci vyjadrili s priebehom tohto ročníka i jeho kvalitou spokojnosť. A keďže festivalov, kde by sa dalo súťažiť v blogu, až tak veľa nemáme, vyzývame už teraz potenciálnych autorov, aby písali a písali, nech je budúci rok z čoho vyberať.

Titulná foto: Otvorenie festivalu
Autorka fotografií: Martina Petránová