V piatok sme privítali nášho hosťa Michala Kalaša, zoológa správy Národného parku Malá Fatra, ktorý mal pripravenú prednášku o medveďoch. Začali sme o siedmej a dozvedeli sme sa čo-to o škodách spôsobovaných medveďmi a ako im predchádzať, o monitorovaní a výskume medveďov, o správaní medveďov v prírode a taktiež o stretoch medveďov s ľuďmi v oblasti Malej Fatry. Po prednáške sme diskutovali do cca jednej hodiny v noci.

V sobotu po raňajkách sa vyberáme na túru. Väčšina účastníkov nastupuje na Tomášom vybranú túru, ostatní volia vlastný turistický okruh, či už Jánošíkove diery, bočný hrebeň s Baraniarkami atď. Rýchlo sa dostávame do sedla Medziholie. Zopár nás pokračuje na Osnicu, ostatní začínajú stúpať na Veľký Rozsutec. Po návrate do sedla sa pripájam k Hanke a čiernemu labradorovi Blackovi. Stúpanie na Rozsutec v páliacom slnku takmer nevnímame, lebo nás zamestnáva to, ako dostaneme Blacka cez reťaze. Našťastie psík spolupracuje a tak sme onedlho úspešne na vrchole. V pláne bol aj Malý Rozsutec (ten už bez psa), ale cestou dolu hrmí tak, že sa ho rozhodneme vypustiť. Nechápeme turistov, ktorí sa napriek búrke ďalej poberajú smerom k vrcholu Veľkého Rozsutca. V sedle Medzirozsutce sa priženie silná búrka a prístrešok postupne pojme asi 20 ľudí.

Po búrke sa púšťame dolu Hornými dierami plnými vody. Na rebríku nastáva problém. Black nie je cirkusový pes a odmieta schádzať po priečkach nad vodopádom. Asi hodinu špekulujeme a skúšame rôzne možnosti, ako ho dostať dolu. Napokon urobíme štafetu z nás a batohov a podávame si ho ako balík. Odbočka na Huty príde veľmi vhod.

Po túre sa všetci príšerne zablatení, ale spokojní stretávame na chate. Po očiste a prijatí nejakej potravy začíname s premietaním fotografií. Najprv Tomáš Trstenský odhaľuje krásy Balkánu, konkrétne Bosny a Hercegoviny, neskôr prídu na rad aljašské fotky v podaní tandemu ja, Ľubo, a Maťo Drahomirecký. Rovnako ako v predchádzajúci večer sa družná zábava pretiahne do neskorých nočných hodín.

Ráno sa po raňajkách pomaly lúčime. Modré nebo ešte mnohých láka na aspoň krátku túru. My si dávame relaxačný okruh Snilovské sedlo - sedlo za Hromovým - chata pod Chlebom - Snilovské sedlo.

Ďakujeme všetkým za účasť a príjemnú atmosféru, prednášajúcim za výborný program a personálu Chaty pod Lampášom za ústretovosť a milý prístup. Tešíme sa na ďalšie hiking akcie v budúcnosti.

Titulná fotografia: Andrea Grunská