Prístup

Z obce Oravská Polhora cez chatovú oblasť Slaná voda. Stojí tu veľká turistická chata Slaná voda s reštauráciou, bývalé kúpele so soľným prameňom a turistická ubytovňa Štátnych lesov SR – chata Vonžovec. Od rázcestníka na parkovisku chaty začína žltá značka – Chodník Mila Urbana. Hneď za chatou kopíruje tzv. Hviezdoslavovu alej. Súbežne so značkou vedie na vrchol Babej hory aj náučný chodník. Nasleduje Hviezdoslavova horáreň na Rovni s literárnou expozíciou o diele Hájnikova žena a o tvorbe Mila Urbana. Turistický chodník, kedysi nazvaný podľa V. I. Lenina, vedie prudšie smrekovým lesom na horskú poľanu Ščaviny s prvým prístreškom. Za poslednou smrekovou horou začína pásmo alpínskych lúk s porastami kosodreviny. Tu na miernejšom úseku kamenistého chodníka stojí v otvorenom priestranstve Rabčickej hole novšia drevená útulňa s prameňom. Pred posledným úsekom značky, vedúcej po štátnej hranici, je v kosodrevine postavený tretí prístrešok. Nasledujú prudké kamenné schody hraničným pásmom. A v sprievode červeno-bielych kamenných pätníkov značka prichádza k rázcestníku na Babej hore.

Zrub Ščaviny

Zrubový prístrešok stojí na zarastajúcej poľane Ščaviny neďaleko bývalej pastierskej koliby. Chatka je obklopená smrekovou horou v nadmorskej výške 1330 m n. m. Na objekte sú pripevnené turistické smerovky. Prístrešok je drevenej konštrukcie so šindľovou strechou. Útulňu tvoria len dve steny, šindľová strecha a štyri drevené lavice so stolom. Slúži len na núdzové prenocovanie s potrebnou podložkou a spacím vakom v období mimo zimnej sezóny.

Rabčická útulňa

Drevená útulňa sa nachádza v pásme kosodreviny tzv. Rabčickej hole vo výške 1540 m n. m. Zo všetkých troch útulní je najväčšia a je aj upravená pre nocovanie. Novšiu drevenú zrubovú chatku trojuholníkového priečelia tvoria tri steny a šindľová strecha. Vybavená je tromi drevenými lavicami pre štyroch nocľažníkov. Vstupná (južná) časť objektu je bez steny, čo pri veternom počasí môže prekážať. Útulňu je možné využiť na núdzové prenocovanie v čase mimo obdobia zimy. Potrebné sú spací vak a podložka. Hneď vedľa drevenej chatky je zachytený prameň v štýlovej studničke a drevené lavice na sedenie. Z otvoreného priestranstva hole je nádherný panoramatický výhľad na Oravu a hradbu Tatier od Muráňa v Belianskych Tatrách cez Vysoké Tatry až po Západné Tatry so Sivým vrchom.

Babohorský prístrešok

Tretia chatka sa nachádza najbližšie k vrcholu Babej hory. Obklopená je hustou kosodrevinou. Stojí v nadmorskej výške cca 1520 m n. m na štátnej hranici s Poľskom. Drevená zrubová chatka so šindľovou strechou je menších rozmerov. Umiestnené sú v nej drevené lavice na sedenie spolu so stolom. Na nocovanie nie je vhodná. Je určená na krátky oddych počas túry či uchýlenie sa počas nepriazne počasia.

Ochrana prírody

Spomínané turistické objekty sa nachádzajú na území Národnej prírodnej rezervácie Babia hora s najvyšším - piatym stupňom ochrany prírody a krajiny SR. Preto je potrebné dodržiavať zásady ochrany prírody: núdzovo bivakovať len vo vyhradených turistických objektoch, nezakladať otvorený oheň, nenarúšať a neznečisťovať prírodné prostredie a pohybovať sa po vyznačených turistických trasách.