Lepidlo Freesole je určené na opravy odlepených podošiev a iných súčastí podrážok na turistických topánkach. Najlepšie sa hodí na lepené podrážky – najčastejšie ich majú tuhšie topánky vyššej kategórie. Poslúži aj na podrážky vyrábané technológiou vstrekovaného polyuretánu, napr. polovičky alebo ľahké turistické topánky. V druhom prípade sú opravy zložitejšie, pretože podrážky takýchto topánok výrobcovia často tvoria z dielcov rôzneho tvaru a tvrdosti.

Freesole je lepidlo na báze polyuretánu, ktoré tvorí pevný vodeodolný elastický spoj. Súčasťou balenia je okrem tuby s lepidlom aj malý štetec na rozotieranie lepidla a jedna plastová rukavica. V balení nájdete aj obrázkový návod na použitie a z vonkajšej strany je prilepený návod v slovenčine. Podľa výrobcu trvá tvrdnutie 12 až 48 hodín v závislosti od veľkosti spoja. Taktiež je možné použitie akcelerátora McNETT Cotol 240, čím sa doba tuhnutia skráti na približne 2 hodiny.

Lepidlo som použil na opravu poltopánok LaSportiva. Podrážka zo vstrekovaného polyuretánu sa začala odliepať po dvoch rokoch intenzívneho používania. Okrem tejto vady a mierne ošúchaného výzoru sú však topánky takmer úplne v poriadku. Podľa návodu je potrebné lepené povrchy vyčistit a zdrsniť. To však nebolo práve jednoduché, a tak som vnútro trhliny len poriadne umyl, dobre vysušil a trochu "postrašil" brúsnym papierom. Dovnútra som následne vytlačil primerané množstvo lepidla, pomocou štetca som ho porozotieral a v rámci možností nechal odvetrať. Následne som vzal baliacu potravinovú fóliu a spolu so špajdľou som topánku zaviazal tak, aby okraj podrážky bol čo najviac pritlačený k zvršku topánky. Topánku som odložil, aby mal lep čas vytuhnúť. Potom som na celú vec zabudol, a tak som topánku vyslobodil až po pár dňoch.

Výsledok vidieť na obrázku. Nie je to stopercentné a aj to trochu zhoršilo vzhľad topánky, no spoj bezproblémovo drží. Nadbytočné lepidlo by sa síce dalo odstrániť vhodným riedidlom, no s tým sa mi nechcelo hrať. Podstatné je, že podrážka drží, za mokra v nej už nič neločká, a tak považujem opravu za úspešnú. Verím, že poltopánky poslúžia ešte minimálne jednu sezónu.