Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v južnej časti Považského Inovca, v podcelku Krahulčie vrchy, nad obcou Banka v doline Hraničného potoka, poloha Obrázková hora. V jeho tesnej blízkosti vedie trasa žltej značky, ktorá spája obec s hrebeňom pohoria – rázc. Plešiny. Z obce to k prístrešku trvá necelých 30 minút, z hrebeňa sa sem dostanete za 45 minút. Trasa značky je identická z časťou trasy Bančianskeho náučného chodníka.

Objekt a nocľah

Altánok je jednoduchej drevenej konštrukcie, stojacej na betónovej podmurovke. Je štvorcového pôdorysu s rozmermi 3 x 3 m. Zastrešený je ihlanovou strechou, pokrytou asfaltovou krytinou. Z troch strán je čiastočne chránený bočnými stenami, siahajúcimi asi do polovice výšky besiedky. Priečelie je voľne otvorené do okolitého terénu. V interiéri sa nachádzajú po obvode tri lavice, ktoré nie sú vhodné na spanie. Na to slúži podlaha, ktorá pozostáva z drobného štrku. Preto je bezpodmienečné použitie karimatky či inej podložky. Pohodlne sa vyspia 3 až 4 osoby. Pokiaľ ešte upevníte na náveternú stranu celtu alebo PVC fóliu, komfort spania sa zvýši. Vedľa prístreška sa nachádza informačný panel náučného chodníka a smetný kôš.

Voda a okolie

Voda, v tomto prípade horný tok Hraničného potoka, sa nachádza necelých 10 metrov od prístreška. V okolí, konkrétne v obci Banka, sa dá navštíviť lokalita kostola Svätého Martina, kde viacerí bádatelia lokalizujú zaniknutý hrad Bana. Ďalej sú to Piešťany s kúpeľmi, či obce Moravany nad Váhom (kaštieľ, nálezisko pravekej Venuše z Moravian), Hubina (stredoveký hrádok na Hradišti) a Ducové - Kostolec (veľmožský dvorec). Z turistického hľadiska je hlavným lákadlom hrebeň Považského Inovca, ktorým vedie červená značka (Hlohovec – Marhát – Bezovec – Inovec – Mníchova Lehota).

Súvisiace odkazy

obec Banka
Bananský náučný chodník
Mesto Piešťany
Moravany nad Váhom
Hubina
Ducové - Kostolec