Opravené senníky

Seništia nad Tichým Potokom (šarišsky: štelbašske šeňiky) slúžili kedysi miestnemu obyvateľstvu na skladovanie sena priamo na horách. Po lúkach ich bolo roztrúsených desiatky, mnohé sú však už len históriou. Stratili sa v porastoch liesky, iné podľahli zubu času. O záchranu aspoň zopár objektov, ktoré ostali celé, sa postaralo ešte pred rokmi Lesoochranárske zoskupenie VLK. V súčasnosti sú pre turistov najprístupnejšie a asi aj najzachovalejšie senníky na lúkach Lazurka alebo tiež Ladzirka (Lazisko) v okolí prírodnej rezervácie Bišar. Sú prístupné priamo z obce Tichý Potok (historický názov: Štelbach) po červenej značke.

Priamo v blízkosti značky sa nachádza hneď päť senníkov. Každý z nich má pôdorys približne 3 x 4 metre. Obvodové steny nie sú určené k ochrane pred vetrom, práve naopak, medzi jednotlivými brvnami sú veľké medzery na vetranie – kvôli pôvodnému účelu skladovania sena. Strechy sú drevené, čo síce ochráni pred priamym dažďom, ale pravdepodobne nie najspoľahlivejšie. Podlaha je len z udupanej hliny, prípadne so zvyškami sena. Takže izolačná podložka na spanie sa určite hodí, plus spací vak. Pri jednom senníku je čiastočne upravené vonkajšie ohnisko.

Voda

V blízkosti sa nachádza celkom výdatný prameň. Je potrebné vyjsť na lúčny hrebeň a pri pohľade na juhovýchod sa v lese črtá chata, pri ktorej je udržiavaný prameň. Približné súradnice sú N49.11962° E20.78712°.