Poloha

Keďže oba objekty sú od seba vzdialené len asi 350 metrov, opíšem ich v jednom článku, už aj z toho dôvodu, že chata je pre verejnosť uzavretá a prespať sa dá len na terase.

Prístrešok pod Tureckou sa nachádza na južnom svahu vrchu Turecká pri kóte 823, asi 100 m južne od zelenej značky, ktorá vedie z Rožňavy na Stolicu severným hrebeňom Revúckej vrchoviny. Je súčasťou bansko–lesníckeho náučného chodníka Turecká.

Chata Turek stojí priamo pri zelenej značke, asi 350 m severovýchodne od prístreška (GPS súradnice SŠ 48-67-916; VD 20-47-546; nadmorská výška 820 m).

Prístup

- z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke za cca 2.00 h,
- z Rudnej (bus) po bansko–lesníckom náučnom chodníku za cca 1.30 h,
- zo sedla Filipka nad Nižnou Slanou (bus) po zelenej značke za cca 3.40 h.

Dva objekty

Prístrešok pod Tureckou je drevenej konštrukcie s rozmermi 6 x 4 m. Sedlová strecha má plechovú krytinu. V altánku sú po krajoch dva stoly s lavicami zhotovenými z polguľatiny. Na prespanie sú nevhodné, lebo sú úzke. Podlaha je vysypaná hrubým štrkom, takže je vhodné pod karimatku nastlať čečinu. Na podlahu sa zmestí 6 až 8 ľudí.

Zrubová chata Turek je majetkom poľovníckeho združenia. Pre verejnosť je uzavretá, preto ju ani nepopisujem bližšie. Pred vchodom do chaty je terasa s dreveným zábradlím, chránená plechovou strieškou. Na podlahe je hrubá guma a môžu tam prespať 3 ľudia. Pred aj za chatou je kryté posedenie, za chatou je ohnisko a celkom vzadu drevená latrína.

Voda

Jediným zdrojom vody v okolí je prameň potoka Zimná voda, ktorý je 5 minút od prístreška dolu po zvážnici na sever. Výborná, aj v lete ľadová voda je zachytená žľabom do betónového válova. Pri prameni je prístrešok s posedením, ale na prespanie nie je vhodný.