Keď sa povie Čabraď, tak si mnoho ľudí predstaví opustený hrad niekde uprostred lesov. A je to pravda. Hrad sa nachádza v centrálnej zóne Krupinskej planiny v prekrásnom prostredí meandrujúcej riečky Litava, ktorá hrad „obteká“ z troch strán. Prístup na lokalitu je v podstate z dvoch smerov. Zo severu po modro značenej trase od Krupiny a Čabradského Vrbovka a od juhu taktiež po modro značenej trase z Hrušova.

Väčšina návštevníkov putuje na hrad od samoty Konské, čo je miestna časť obce Čabradský Vrbovok, kde sa končí asfaltová cesta a začína lesná kamenistá cesta, po ktorej vedie vyššie uvádzaný modro značkovaný chodník. Paradoxom však je, že od Konského, kde boli postavené drevené lavičky, cesta stále klesá na úseku asi 3 km, čo mnohých mýli a často odbočia nesprávne na viaceré lesné cesty, ktoré od cesty odbočujú do svahu. Z tohto dôvodu bolo na tomto úseku vyznačené hustejšie značkovanie a na kritických úsekoch nainštalované drevené koly s turistickými šípkami, určujúcimi správny smer.

Medzi nové veci, ktoré pribudli na značenej trase, treba spomenúť úpravu vrtu s pitnou vodou, postavenie drevenej striešky nad vrtom, postavenie nového dreveného mosta k vrtu ako aj vyznačenie odbočky ku kvalitnému a výdatnému zdroju pitnej vody. Toto má veľký a praktický význam pre návštevníkov, hlavne v sparnom letnom období. Samotný vrt sa nachádza približne 150 metrov od modro značenej trasy, v podhradí a odbočka k nemu je riadne vyznačená. Zdroj pitnej vody využívajú tiež dobrovoľníci z občianskeho združenia Rondel, ktorí niekoľkokrát do roka organizujú viacdenné brigády na záchranu a zachovanie hradu.

V neposlednom rade treba spomenúť postavenie novej turistickej mapy pred hradom, ktorá zobrazuje územie celej Krupinskej planiny a podáva návštevníkovi prehľadnú orientáciu územia.

Nech aj tento krátky článok slúži ako pozvánka na návštevu „perly“ Krupinskej planiny v duchu hesla „Spoznávajme kraje svoje a spoznáme samých seba“.

Poznámka: Tento projekt podporila Nadácia Ekopolis v rámci programu Živé chodníky v spolupráci so spoločnosťou Toyota.