Prístup

  • z Hubovej (vlak, bus) po žltej značke (NCH Hubovský okruh) za cca 1.30 h,
  • z Ľubochne (vlak, bus) po modrej značke cez Kútnikov kopec za cca 2.30 h,
  • zo Švošova/Hubovej (vlak, bus) po NCH Hubovský okruh cez sedlo pod Kútnym vrchom a sedlo Poľana za cca 2.30 h.

Senníky

Ide o dva zrubové objekty, pôvodne vybudované ako senníky na uskladnenie sena z lúk v lokalite Nad Hlbokou. Koncom 70-tych rokov sa v okolí nachádzalo okolo 80 senníkov. V roku 1987 dva z nich pred zánikom (zhnitie) zachránili tzv. "dreveničiari" okolo ochranára Mikuláša Hubu (Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny), ktorí zaplátali deravé šindľové strechy a prehnité časti nahradili novými. Vďaka nim môžeme aj dnes obdivovať pôvodnú zrubovú architektúru, ktorá patrí na horské lúky Karpát. Z blízkeho okolia sú to zachránené objekty vo Vlkolínci, drevenice v Podšípe, sypárne v Hubovej, zruby v osade Federov a mlyny na Oblazoch.

Keďže ide o drevené stavby, tak by nevydržali až do súčasnosti, preto v uplynulom roku realizovali aktívni členovia z Turistického klubu Tramp Hubová - dobrovoľníci (František Olos, Mikuláš Huba, Jakub Huba a ďalší) nevyhnutné opravy na zachovanie pôvodného stavu senníkov. Urobili nové strechy (2015 a 2017), taktiež pokryté dreveným šindľom (našťastie nie plastovým).

Ide o jednopriestorové objekty zrubovej konštrukcie. Pomedzi brvná sú medzery, takže v senníku nie ste chránený pred vetrom. Taktiež chýba vykurovacie teleso, no opravená strecha pútnika ochráni pred dažďom. Podlahu tvorí udupaná hlina resp. seno, kde sa možno v prípade núdze uchýliť na noc. Potrebné je mať vlastný spacák a karimatku. V spodnom senníku možno využiť podkrovnú časť so senom. Senníky nemajú okná, svetlo dnu preniká cez škáry alebo výklopným svetlíkom v streche nad dverami (dolný senník).

Voda

Najbližší zdroj vody je upravená studnička nad Pitou poniže senníkov na trase žltej značky smer Hubová. Od senníkov je prameň vzdialený do 250 metrov.