Najdôležitejšie je vedieť, kam ideme, čo tam bude, a aké sú možnosti úniku v prípade, že niečo nevyjde. Teda, ako správna bojová jednotka, treba si pozrieť mapu!

Čo treba na mape hľadať?

V prvom rade trasu, ktorou pôjdeme a ako je trasa zásobená vodou, čiže hľadáme studničky, prípadne chaty a krčmičky :D. Osobne si beriem 3 – 4 litre vody na osobu a deň a aj tak zväčša ešte vylievam, lebo studničiek je hojne. Netreba sa báť piť vodu z nich, nie je treba chemické čistenie, ktoré vám iba zničí črevnú flóru. Pokiaľ to nie je stojaca voda, neriešime.

Možnosti úniku sú cestičky, ktoré križujú našu trasu a vedú do civilizácie, je ich treba poznať, lebo jeden nikdy nevie.

Byť pripravený na všetko!

Stokrát opakovaná fráza a toľko krát podcenená... Nebudem vás presviedčať, skôr naopak, poviem vám, že na všetko sa pripraviť nedá. Jediné čo môžete, je spraviť a počínať si ako najlepšie viete, ale aj tak sa vám stane, že sa vyskytne niečo, s čím ste nerátali. Preto noste so sebou lekárničku. Nemusíte ju mať úplne ako zo stanice prvej pomoci, ale mali by ste v nej mať liek proti bolesti, obväz, termo-prikrývku z hliníku, ihlu a niť (občas sa hodí aj izolačná páska). Ostatné je na vás.

Oblečenie

Závisí od ročného obdobia, ale keďže je článok o letných túlačkách, tak sa budem sústrediť na leto. Treba jedny dlhé, jedny krátke nohavice, fleece, alebo softshell, jedno tričko s dlhým a asi tri s krátkym rukávom a hlavne tlsté ponožky, aspoň troje. Veci do dažďa veľmi nemajú zmysel, nakoľko musíte nosiť komplet, ktorý je ťažký, a aj tak vám ho často batoh pretlačí a budete aj tak mokrý, preto radšej odporúčam pončo, ktoré vám ochráni aj batoh. Také pončo sa zväčša zmestí do vrchlíku, takže ho budete mať v prípade núdze poruke.

No ale k praktickým veciam. Na takýto výlet by nám mal stačiť batoh s objemom 50 litrov. Prvá vec, čo ide do batohu, je spacák, ten by mal ísť na najneprístupnejšie miesto batohu. V prípade jednokomorového batohu naspodok, pri dvojkomorových na spodok vrchnej komory. Dôvod je jednoduchý, spí sa zväčša v noci a k večeru je chladno, takže budete mať už aj tak väčšinu vecí na sebe a nebude problém sa dostať k spacáku, navyše ak sa počas dňa zhorší počasie, nebudete musieť vyťahovať spacák, aby ste sa dostali k teplým veciam. V prípade dvojkomorového si do spodnej komory dajte teplé veci.

Fľaše s vodou idú do batohu posledné a rozhodne používajte plastové, tie sa totižto po vypití dajú stlačiť a zaberú tak menej miesta. Najlepšie hlavou dole a čo najbližšie k chrbtu batohu.

Nebojte sa improvizáce!

Karimatka, stan, paličky, lano a iné.
Každý slušnejší batoh má zvonku kompresné popruhy, na ktoré sa dajú pripevniť veci, poprípade má pútka, do ktorých môžete dať popruhy, ktoré sa dajú kúpiť snáď v každom outdoorovom obchode. Treba už len trošku improvizovať a hneď má váš batoh obrovský objem. Platí zásada: čo sa dá pripnúť zvonku, to nepchaj dnu.

Pripnutie karimatky je asi najjednoduchšie, aj tu však platí jedna zásada. Nedáva vodorovne, nakoľko sa potom zachytávate o veci a zavadziate v autobuse.
Zo stanu najprv odstránime paličky a kolíky a pripneme ich zvlášť na bok batohu a stan spredu. Pokiaľ neberiete stan, alebo idete do oblasti, kde sa nesmie stanovať, vezmite si celtu a kus repšnúry (lezecká 3 alebo 4 mm, aspoň 10 metrov). Celta stojí pár korún a pri rozmere 2,5 x 2,5 poskytne aj dobrú ochranu pri daždi a dvaja sa pod ňou spokojne vyspíte.

Paličky majú na väčšine batohov svoje miesto, tak ho nájdite a použite!
Lano sa nedáva dopredu batohu, keďže je ťažké, ale navrch, najlepšie pod vrchlík, tam je pevne umiestnené a nevypadne vám.

Zbrane sa dávajú do očiek, ktoré by mali byť na spodku batohu. Najprv do očka cepín zaveste rúčkou dolu a potom ho otočte smerom dohora a pripevnite do slučky. Finta je v tom, že keď povolíte slučku, nesmie vám cepín spadnúť na zem, ale by vám mal ostať visieť v očku.

Takže už len ostáva poriadne dotiahnuť kompresné popruhy a hor sa na hory!

Ďalšie prípadné otázky vám rád zodpoviem v diskusii.

Heslovitý zoznam vecí na viacdenné putovanie nájdete v samostatnom článku.