Prístup

Salaš sa nachádza na hraničnej modrej, resp. poľskej červenej značke na lúke Hala Cudzichowa medzi smerovníkom Tri kopce (Trzy Kopce) a Pilsko, štátna hranica, resp. medzi vrchmi Brts, 1338 m (Palenica / Polanica, tiež Cibuľa / Cebula alebo aj Szyproń) a vrchom Minčolík / Munczolik, 1356 m (Ščavina / Szczawina, tiež Trup alebo aj Sypurzeń). Na lúke je salaš neprehliadnuteľný aj z väčšej diaľky v oboch smeroch.

  • Po modrej z Pilska za 0.50 h,
  • Po zelenej z Mútneho a modrej cez Tri kopce za 3.40 h.

Objekt

Obdĺžnikovitý pôdorys s rozmermi 2 x 4 metre s ihlanovitou strechou ma jednoduché vybavenie a to dva staré divány po stranách a drevenú dlážku v strede. Pri dverách je z dosák zbitý stôl. Štvrtý kút mal nie veľmi jednoznačný význam. Poslúži dvom, resp. trom nocľažníkom. Pred zrubom sa nachádza ohnisko s dvomi lavičkami a klasický stôl je o pár metrov vedľa.

Voda

Vodný zdroj ani nejaké upozornenia naň sme nezaznamenali, ale podľa mapy sa o pár desiatok metrov od stúpania na Pilsko mali nachádzať na poľskej strane pramene ľavostranného prítoka Cibuľového potoka (Potok Cebulowy / Cebula) - Rastoka.

Upozornenie

Je dosť možné, že salaš je vhodný na prespanie pre turistov len v určite obdobie, ale zároveň je dosť možné, že je otvorený natrvalo, čo by mohol dokazovať nápis na drevenej late pribitý nad vchodom...