Prístup

Na lesnú chatu som dostal avízo od veľkého znalca Slanských vrchov, keď sme spolu išli krátku, ale prespávaciu túru a na jeho popud som zašiel k chatke, keď som prechádzal sedlom pod Mošníkom.

Ako som išiel, tak aj prípadní hrebeňovkári to majú od červenej v sedle Mošník len pár minút po modrej značke (smer Herľany). Treba zísť do 10 minút nevýrazným chodníkom, resp. zvážnicou a po pravej strane sa ukáže chatka. Opačným smerom, z Herlian je to približne 2.10 hodiny.

Objekt

Typická účelová chatka, ktorá bola asi niekedy lesnícka alebo poľovnícka. Skladá sa z dvoch izieb, ktoré sú, až na kostry dvoch postelí, prázdne. Vo vstupnej - prvej izbe sú dve poličky, malé okno a pozostatky po vykurovacom telese, resp. po komíne. Rovnako chýbajú vstupné dvere.

Momentálne je chatka mierne zdevastovaná a tiež strecha je asi na jednom mieste mierne poškodená, ale dá sa s ňou počítať pri plánovanom prespatí. Nutná je však karimatka a spací vak. Po prípadnej obnove by skvele spĺňala potreby útulne na hrebeňovej túre.

Poloha zrubu pár desiatok metrov od hrebeňa pohoria si priam pýta, aby sa opravil a mohol tak slúžiť na nocľah v prípade hrebeňových prechodov. O to viac, že tadiaľ vedie Európska diaľková trasa E3.

Voda

Najbližším zdrojom vody je Zavalená studnička, ktorá sa nachádza 200 metrov povyše v blízkosti modrej značky smerom do sedla (napravo od značky).