Upozorenie: Lokalita nie je oficiálnym táboriskom. Voľne prístupný prístrešok stojí pri súkromnom rekreačnom objekte na trase turistickej magistrály E3.

Skôr ako som sa k nemu dostal v smere od vrchu Poľana, prípadne od sedla Príslop, som v stúpaní lúkami po červenej turistickej trase E3 zazrel krásny, novotou "žiariaci" zrub v lokalite Stodoly s parádnym veľkým prístreškom, vedľa ktorého je ešte jeden malý prístrešok.

Poloha

Zrub s dvomi prístreškami sa nachádza priamo na hranici lúk a lesa pod vrcholom Javorová. Tesne popri nich vedie červená turistická magistrála E3. Od sedla Príslop je vzdialený 45 minút cesty po spomínanej turistickej trase. V opačnom smere z vrcholu Javorová je to 10 minút klesania a 3 minúty od zrubu Javorová. Polohou vhodne nahrádza rozpadajúci sa blízky poľovnícky zrub Javorová.

Objekt

Veľký prístrešok je štvorcového pôdorysu s dĺžkou strany asi 4 metre. Pod ním je umiestnený dlhý robustný stôl spojený s dvomi lavicami. Na okraji sú umiestnené ďalšie dve samostatné lavice. Vedľa stola je voľné miesto pre prípadný nocľah s kapacitou troch ľudí po presunutí samostatných lavíc. Strecha je dostatočne dlhá a pršať by dnu nemalo.

Vedľa je malý prístrešok, ktorý vyzerá, akoby bol určený pre deti. Je to v podstate strieška so stolíkom pod ňou. Strecha je dlhá 2 metre a široká 1,5 metra. Strecha je však v tomto prístrešku krátka a v prípade dažďa veľmi neposlúži.

Drevený zrub je obdĺžnikového pôdorysu s dĺžkou 4 metre a šírkou 2,5 metra. V čase mojej návštevy bol zamknutý a ide o súkromný rekreačný objekt.

Pri objekte sa nachádza informačná tabuľa s názvom E3 Babín - Stodoly. Uvádza informácie prevažne o miestnej faune a flóre. Iné oznamy o pôvode zrubu a prístreškov nie sú uvedené.

Okolie

Na upravenom priestranstve pri zrube a prístreškoch sa nachádza ohnisko a stojan na bicykle. Asi 30 metrov poniže je maringotka včelína, ktorý vyzeral udržiavaný. Priamo z prístreška a okolitých lúk je krásny výhľad na Oravskú Maguru, hrebeň Oravských Beskýd s Pilskom a na hornú Oravu.

Voda je vzdialená 300 metrov vyššie pri červenej turistickej trase pod chátrajúcim poľovníckym zrubom Javorová.