„Príčina požiaru doposiaľ zistená nebola, pravdepodobné je založenie ohniska turistami. Upozorňujeme preto na zvýšené riziko požiarov v suchom období a prosíme verejnosť o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa a manipuláciu s otvoreným ohňom mimo vyznačených ohnísk,” uviedol minister obrany na sociálnej sieti.

Oficiálne je však v čase núdzového stavu vstup do vojenských lesov zakázaný. Navyše do časti Turecký vrch, kde horelo, platí trvalý zákaz vstupu, pretože sa tam vykonáva intenzívny výcvik.

Zatiaľ nie je jasné, z čoho minister obrany vychádzal pri označení turistov za pravdepodobných vinníkov. Podľa hovorkyne rezortu Martiny Kovaľ Kakaščíkovej minister obrany SR v príspevku na sociálnej sieti uviedol ako prvú informáciu, že príčina požiaru doposiaľ zistená nebola. „V rámci jej zisťovania sa prirodzene pracuje s viacerými alternatívami, pričom spontánnym predpokladom je, že požiar nezaložila osoba oprávnená na vstup do vojenského obvodu.”

Ak minister prosí verejnosť o rešpektovanie zákazu kladenia ohňa, znamená to, že vstup do vojenských lesov je už povolený?

„Nie, neznamená. V súvislosti s platným núdzovým stavom na území SR platí dočasný zákaz vstupu na územia vojenských obvodov. Konkrétne pre územie Vojenského obvodu Záhorie – časť Turecký Vrch okrem toho na základe rozhodnutia Ministerstva obrany SR platí trvalý zákaz vstupu, a to z dôvodu vážneho ohrozenia života a zdravia osôb.”

Ak neplatí núdzový stav, do niektorých vojenských obvodov (Valaškovce, Záhorie) je vstup povolený v dobe nevykonávania výcviku, teda v sobotu, nedeľu a cez sviatky. Harmonogram vojenských cvičení na území vojenských obvodov uverejňuje rezort obrany na svojej webstránke.

Podľa hovorkyne považoval minister obrany za dôležité upozorniť v príspevku na všeobecne zvýšené riziko požiarov v suchom období, ktoré hrozí vo všetkých lesoch bez rozdielu, a preto poprosil verejnosť o rešpektovanie zákazov s tým spojených.

Požiar na Tureckom vrchu hasilo podľa Hasičského a záchranného zboru 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Požiar zachvátil trávnatý porast a rúbanisko, pričom zasiahol plochu o rozlohe 400 x 400 metrov. Uhasiť ho trvalo hasičom sedem hodín, pretože im prácu komplikoval ťažko dostupný terén a silný vietor. Museli použiť aj vrtuľník letky ministerstva vnútra, ktorý zhadzoval vodu priamo na požiarovisko pomocou bambi vaku.