Prístup

  • z Veľkých / Malých Teriakoviec (vlak, bus) po žltej značke cez rozhľadňu na Maginhrade a cez Horné Zahorany po červenej k Novému Svetu za asi 2.10 h,
  • Hrachova / Vyšného Skálnika (vlak, bus) po modrej značke cez Drieňovú dolinu a osadu Boľfovo na červenú k Novému Svetu za asi 2.00 h,
  • z Lukovíšť (bus) po modrej značke cez osadu Boľfovo na červenú k Novému Svetu za asi 1.10 h,
  • z Kraskova (bus) po štátnej ceste cez osadu Boľfovo na červenú k Novému Svetu za asi 1.05 h.

Objekt

Cykloprístrešok postavil v roku 2020 Mikroregión Teplý Vrch na trase modrej cykloznačky č. 2562 Horné Zahorany - Kraskovo, ktorá vedie po vedľajšej štátnej ceste. Zároveň leží na turistickej magistrále - Cesta Márie Széchy (Fiľakovo - Muráň). Bočné strany pokrývajú v hornej polovici konštrukcie informačné panely mikroregiónu (predstavenie obcí, cykloturistická mapa a zaujímavostí oblasti) a životný príbeh Márie Széchy. Sekundárne môže prístrešok slúžiť ako čakáreň pre domácich na autobus, ale frekvencia autobusovej dopravy je na trase Horné Zahorany - Lukovištia zúfalo nízka (cez víkendy úplne bez spojov).

Strechu pokrýva vlnitý plech. Nad terén vyvýšená podlaha je z dlažobných kociek. Zariadenie tvorí drevené sedenie - stôl a dve lavice, betónový odpadkový kôš a postranné cyklostojany. Napriek tomu, že steny sú otvorené, návštevníkov pred dažďom aspoň čiastočne ochránia postranné infopanely a od západnej strany je lesný porast. I keď altánok nie je primárne určený na prespávanie (blízkosť menej frekventovanej cesty), tak podlaha (pod sedením) ukryje dvoch až troch nocľažníkov s vlastnou karimatkou a spacím vakom.

Voda

Poloha na hrebeni neponúka bezprostredne ľahko dostupný prameň vody. Najbližšia civilizácia - samota Nový Svet je maličkou osadou, kde sú taktiež možnosti vypýtania pitnej vody obmedzené prevažne na víkendových chatárov. Najbližšie dostupný verejný vodovod je v centre dedinky Horné Zahorany, čo je od altánku 25 minút chôdze po okresnej ceste (červená značka). V obci sú tri voľne prístupné studne na ulici.