Poloha

V juhovýchodnej oblasti Šarišskej vrchoviny, nad západným okrajom Košickej kotliny sa nachádza obec Obišovce. V severnej časti jej katastrálneho územia nad údolím riečky Svinka, v tesnej blízkosti Obišovského hradu v polohe Pod Zámčiskom (340 m) sa nachádza stavba jednoduchého prístrešku.

Prístup

  • Z Kysaku od železničnej stanice (Cesta hrdinov SNP) cez obce Obišovce (vlak) po neznačenom chodníku za približne 1.10 h.
  • Z Obišoviec (vlak) po po neznačenom chodníku za približne 35 minút.
  • Zo železničnej stanice Ličartovce (vlak) najskôr po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 35 minút.
  • Z údolia riečky Svinka od TIM Dolina Svinky po žltej značke, neskôr neznačeným chodníkom za približne 1.05 h.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie s rozmermi približne 3 x 5 metrov. Objekt má vybudované podkrovie, do ktorého sa vstupuje cez otvor v strope. Zastrešené je sedlovou strechou pokrytou škridlou. Podlaha je celá vyložená tehlami, interiér je voľne otvorený do okolitého terénu. Preto v prípade nepriaznivého počasia sa dá komfort objektu vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. V čase mojej návštevy (máj 2022) tu ležalo na drevených kladách niekoľko dosiek, ktoré sa dali využiť ako pričňa alebo stôl. Pred prístreškom sa nachádza upravené ohnisko so sedením.

V minulosti sa dalo do podkrovia, kde sa pohodlne vyspí až 8 osôb, dostať po rebríku. Žiaľ, v máji roku 2022 sa tu rebrík nenachádzal a podkrovie bolo pomerne nedostupné. Avšak fyzicky zdatnejší turista sa dokáže do podkrovia vytiahnuť. V prípade, že ste dvaja alebo viac osôb, dostať sa do podkrovia za pomoci „rabaky“ (spojiť si ruky a vyliezť hore – jedna noha na ruky, druhá na rameno) nie je problém.

Pokiaľ sa do podkrovia nedokážete dostať, môžete spať na tehlovej podlahe. Tu sa vyspí do 8 osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Ďalšia možnosť prespania, ale tentokrát naozaj len núdzového, je v hlavnej veži hradu. Je prekrytá drevenými doskami, ale na podlahe sú skaly a je tu uskladnené stavebné náčinie, čo výrazne sťažuje pohodlný nocľah.

Predpokladám, že prístrešok môže byť v čase brigád (najmä v lete) obsadený ľuďmi pracujúcimi na opravách hradu. O ich harmonograme sa dá vopred informovať na obecnom úrade.

Voda a okolie

O prameni v blízkom okolí neviem. Najbližšia voda sa dá vypýtať v Obišovciach alebo v Ličartovciach. Podľa máp by sa mala v chatovej osade pod Obišovským hradom nachádzať studnička, ale jej funkčnosť neviem potvrdiť. Pokiaľ niekto vie o spoľahlivom vodnom zdroji, napíšte do diskusie.

V okolí je viacero zaujímavých turistických cieľov. Hneď nad prístreškom sú ruiny Obišovského hradu. Iná stredoveká lokalita, malý hrádok typu „motte“, je situovaná nad sútokom Hornádu a Svinky. Ďalej je to mohutné hradisko Obišovce – Stráža (kóty 520 a 484 m), ktoré sa nachádza nad trasou zelenej značky, vedúcej z Obišoviec do Ruských Peklian. Okrem toho nad Kysakom, v polohe Hrad (kóta 498 m) stoja skromné pozostatky pomerne rozsiahlej stredovekej stavby. V lese medzi prístreškom a Ličartovcami sú zase viditeľné pozostatky poľného opevnenia z 2. svetovej vojny. V širšom okolí, hlavne na severe a severozápade, je vyznačená hustá sieť turistických a miestnych trás. Na juhu sú to zase Volovské vrchy s bralnatou Holicou a Jánošíkovou baštou.