Aktuálne

Na Slovensku je okolo tisíc medveďov a populácia podľa vedcov zrejme nie je premnožená. Z tzv. genetického sčítania vyplýva, že v poslednom desaťročí sa veľmi nezmenila.

Slovenské medvede nie sú premnožené, zistila analýza vzoriek DNA. Za incidentmi treba hľadať niečo iné

HZS upozorňuje, že chodníky na Orave, v Lúčanskej Malej Fatre, vo Veľkej Fatre a Kremnických vrchoch sú po dažďoch šmykľavé. Šmykľavé sú aj ferraty v týchto pohoriach.

V Slovenskom raji je po výdatných dažďoch zvýšený stav vody v roklinách. Na viacerých miestach sú na turistických chodníkoch popadané stromy. Ostatné informácie o obmedzeniach na turistických chodníkoch sú v závere článku.

Tip na túru

Tomáš Kulla s kamarátmi využili predĺžený víkend na trojdňovú hrebeňovku Veľkej Fatry. Ide o veľmi atraktívnu túru s krásnymi výhľadmi. Autor s kamarátmi si vybrali menej tradičný štart v Ľubochni a v prvej časti pochodu prešli menej navštevovanú turčiansku stranu hrebeňa. Čakajú vás typické hole aj zalesnené časti hrebeňa, a menej opozerané výhľady, napríklad z Kopy či malého Lysca.

Tip na cyklotúru

Ľubo Mäkký absolvoval jednodňovú hrebeňovku Javorníkov na bicykli. cyklotúra začína v Makove. Hneď v úvode si môžete v osade U Papajovcov pozrieť unikátny brest hrabolistý s odhadovaným vekom 400 až 500 rokov, ktorý patrí medzi najstaršie v strednej Európe. Trasa pokračuje do sedla Melocík, cez Vrchrieku do sedla Semeteš, cez vrcholy Kamenité a Jakubov vrch, a napokon cez Črchľu a Griečovcov do Čadce. Na trase sú viaceré občerstvovacie zariadenia, výhľady na malebnú krajinu s lazníckou architektúrou, povrch tvoria striedavo asfaltové cesty aj lesné cesty.

Tip na túru s deťmi

Daniela Mäkká popisuje nenáročný a krajinársky veľmi zaujímavý výlet z kúpeľného mestečka Vyhne do prírodnej rezervácie Kamenné more a na vrchol Kamenná. Kamenné pole s rozlohou 13 hektárov je najväčším svojho druhu vo vulkanickej časti Karpát. More obrovských skál ružovkastej a belasej farby vzniklo pravdepodobne po zemetrasení. Z vrcholu Kamenná je pekný výhľad na Vyhne, cestou môžete obdivovať aj Sitno. Výlet ukončila zastávka pri Náučnom banskom chodníku a tajchu Bančianske jazero.

Ďalšie tipy

  • Strážovské vrchy a podhorie Javorníkov: Anton Zahradník sa vybral na dvojdňovú potulku malebným krajom v okolí Púchova a Považskej Bystrice. Trasa vedie mnohými lúkami, veľmi atraktívny je úsek cez kopce Holíš a Klapy s výhľadmi na Nosickú priehradu. Pri Mojtíne sa oplatí odbočiť k Jaskyni sv. Jozefa, ktorá kedysi slúžila ako kostol.

Zliechov – Považská Bystrica – Púchov

  • Slovenský raj: Stanislav Ďurica sa rozhodol vziať po mnohých jednodňových túrach priateľku na trojdňový prechod Slovenského raja. Prvý deň prešli zo severu na juh pohoria, teda zo Smižian cez roklinu Tomašovská Belá a popri vodnej nádrži Klauzy na planinu Geravy a do Dediniek. Druhý deň nasledoval okruh z Dediniek cez Zejmarskú roklinu na výhľadovú Havraniu skalu, vracali sa cez atraktívny Stratenský kaňon. Tretí deň prešli z Dediniek cez lúčnaté Voniarky a Pod Hanesovou k Dobšinskej ľadovej jaskyni, trasa vedie okolo voľne prístupnej Zelenej jaskyne. V závere stihli ešte Náučný chodník Mokrade Hnilca.

Tri dni v raji s frajerkou

  • Vysoké Tatry / Poľské Tatry: Morské oko na poľskej strane Tatier je najväčším plesom v Tatrách. Dostať sa k nemu dá po asfaltke od parkoviska Palenica Białczańska, buď peši alebo konským povozom. Martina Haratíková s dieťaťom zvolili okruh z parkoviska dolinou Roztoki do Doliny Pieciu Stawów Polskich a cez Świstovu Czubu k Morskému oku. Od neho sa dá vyjsť ešte plesu Czarny Staw pod Rysami.

Dolina Pięciu Stawów Polskich a Morskie Oko

  • Zemplín: Marián Jaššo sa vybral na bicykli spoznať relatívne nový náučný chodník pri Obci Oborín. Trasa viedla popri Ondave cez Sírnik a popri tzv. materiálových jamách do Oborína. Jamy vznikli počas výstavby ochranných hrádzí Latorice, brala sa z nich zemina na hrádze. Neskôr sa zaplnili vodou a stali sa domovom vzácnych rastlín a živočíchov. Náučný chodník vedie po drevených lávkach nad mŕtvym ramenom Latorice, súčasťou chodníka je aj veža na pozorovanie vtáctva.

Povedľa Ondavy a Latorice do Oborína

Prečítajte si

Vodácky príbeh od Bora Tomisa:

Hovorím to preto, lebo viem, že Anabela odišla pred štyrmi dňami s výpravou vodákov a najmä so svojím viacročným priateľom Mariánom na vodu. Stará Karosa aj s prívesom plným lodí ich viezla na východné Slovensko a tu mali splavovať všetko, čo sa v tomto, na vodu bohatom lete, splaviť dá. Naviac po rokoch chodenia to mala byť posledná „slobodná“ plavba a na jeseň sa plánovala svadba. Belina sa ku mne otočí, takmer s úsmevom mi odpovie svoje „ahoj", ale ja počujem a aj vidím, že tu niečo nie je v poriadku.

Rada

Martin Knor sa podelil o tipy, ako sa zbaliť na viac dní pod stan tak, aby vám nič nechýbalo.

Z galérie

Ždiarska vidla a Havran
Ždiarska vidla a Havran – Foto: Galéria / nostromo

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ jasno až polooblačno, od západu postupne zväčšovanie oblačnosti. Ojedinele, prehánky alebo búrky, v západnej polovici územia miestami. Zrána lokálne hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 26 až 31, na juhu stredného Slovenska a na východe miestami do 33 stupňov.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, cez deň prechodne aj viac oblačnosti. Miestami prehánky alebo dážď. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota bude 22 až 27, na juhu, Šariši a Zemplíne 27 až 32 st.

HZS upozorňuje na ťažšiu schodnosť týchto chodníkov:

Zelený chodník Svorad - Špania - Lomnô a Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline.

V Nízkych Tatrách je z dôvodu množstva popadaných stromov ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Ťažko priechodný je žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

V Malej Fatre je nad Šútovským vodopádom na modro značenom chodníku strhnutý mostík.

Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.