Vždy som túžil spoznávať nové veci a moja zvedavosť sa prejavila v spoznávaní nových lokalít v našich horách. Inak tomu nebolo ani túto zimu, a keďže snehu bolo na dolniakoch málo, rozhodol som sa vyraziť práve tam. Pred časom som si totiž všimol akési podivné značenie v Čachtických Karpatoch, preto som sa rozhodol, že to preskúmam.

Trasa

Višňové – rázc. pod Drapliakom – Salašky (Tri stoly) – Hrušové

Je sobota ráno a rozmýšľam, ako by som sa najlepšie dostal k cieľu. Voľba padla na východisko z Nového Mesta nad Váhom. Rýchlik z Trnavy mal poriadne meškanie a pešiu trasu z Nového Mesta nad Váhom do Višňového som prešiel niekoľkokrát, preto som sa prikláňal k variantu B, priblížiť sa čo najviac k cieľu. V Novom Meste mi však ušiel prípoj do Hrušového, tak som aspoň využil „čachtický expres“ a nasadol do vytrmácanej lokálky smer Višňové. Vo Višňovom je lákadlom číslo 1 „staničná“ reštaurácia pri železničnej zastávke, no keďže som mal viac ako hodinové zdržanie, vybral som sa hneď do lesa. Náučný chodník vedúci z Višňového spolu so žltou značkou tvorí akýsi okruh, a keďže som ním tiež nikdy nešiel, voľba bola jasná. Vyskúšam čosi nové a hádam prídem aj do cieľa.

Vybral som sa teda do strmého kopca rovno nad dedinou Višňové, cestou som míňal rôzne výhľady do Višňovskej doliny a na Čachtický hrad, ktorý som z tohto uhla ešte nikdy nevidel. Upravené ohniská a prístrešky dávali poznať, že sa týmto miestam ľudia určite nevyhýbajú, práve naopak: výletníkov s batohmi či miestnych zo psami bolo neúrekom.

Moje putovanie ale nekončilo náučným chodníkom, potreboval som sa dostať na druhú stranu výbežku, kde naše Malé Karpaty končia. Zvolil som si teda najbližšiu neznačenú cestu a odbočil vľavo, po asi 20 minútach strmšieho stúpania som sa ocitol na rázcestí skôr spomínaných „divných značiek“. Moja predtucha ma nesklamala, jedna z nich: modrá, vedie na vrchol s názvom Salašky. Pre tých, ktorým sa veľmi nechce pozerať do mapy, je názov vrcholu kde-tu na strome. Značenie je pravdepodobne len miestne, keďže tvar značiek, ktorých je neúrekom, tomu napovedá: biely trojuholník s modrou bodkou uprostred.

V strmom stúpaní lesom sa po asi 30 minútach ocitám na hrebeni, míňam zosilňovač a po asi 5 minútach prichádzam na vrchol s názvom Salašky - Tri stoly. Na moje prekvapenie, je to celkom pekný vrchol, nechýba tabuľa s názvom vrcholu, dokonca je tu vrcholová kniha, je však plná. Ohniská, lavičky a tri stoly. Cestou som poriadne vyhladol, a tak je pravý čas na jedlo. Keďže je zimné obdobie a stmieva sa skoro, pobudnem asi 20 minút a zberám sa dolu. Značka ma vedie vo výraznom klesaní dolu do doliny do obce Hrušové, cestou sa modré značenie končí a nahrádza ho značenie žlté rovnaného tvaru. Do Hrušového prichádzam takmer za tmy a tu sa moje putovanie končí.

Zhodnotenie

Trasa meria 11 kilometrov. Na vrchol Salašky sa dá dostať aj jednoduchšie: odbočením zo žlto značenej trasy z Nového Mesta nad Váhom vpravo na žlto značenú miestnu trasu (odbočka sa nachádza za mestom pri vstupe do lesa), ktorá nás dovedie na rázcestie modrej a žltej, tu sa treba vydať po modrej. Dĺžka trasy na vrchol je 6,5 km. Kto sa nechce veľa nachodiť, ale stúpanie mu nerobí problém, môže využiť „strmák“ z dediny Hrušové, z ktorého vedie zelená značka do Višňového. Na ňu sa za dedinou napája miestne značený chodník žltej farby vedúci rovno, z neho však treba neskôr odbočiť a napojiť sa na modrú, ktorá vedie cez vrchol. Táto trasa má 3 kilometre na vrchol.