Aktuálne

Horská záchranná služba v uplynulej letnej sezóne zasahovala v 480 – tich prípadoch. V porovnaní s minulým rokom za rovnaké obdobie je to percentuálny nárast o 2,78 %. Najviac výjazdov bolo po nehodách zapríčinených pádom na zem, potom pri náhlom zhoršení zdravotného stavu, uviaznutí a zablúdení.

Záchranári HZS počas leta pomáhali najčastejšie Slovákom, a to v 235 – tich prípadoch, Poliakom 63 krát, Českým turistom 62 krát, ostatní boli návštevníci horských oblastí z ďalších 12 – tich krajín. Viac info tu.

V Tatrách sa nad 2100 metrov sa nachádza premrznutá snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa, HZS odporúča použiť mačky. V Nízkych Tatrách sa nesúvislá snehová pokrývka nachádza nad 1900 m n.m. V Slovenskom raji môžu byť ráno šmykľavé rebríky a mostíky.

Tip na túru

Strážov je najvyšší kopec Strážovských vrchov. Najkratšia a zároveň pekná výstupová trasa naň vedie zo Zliechova. Z rozľahlej Lúky pod Strážovom pekne vidieť Kľak s charakteristickým nosom. Vrchol v peknom počasí poskytuje široké výhľady na Zliechov, skalnaté Sokolie či Ostrú Malenicu.

Tip na túru s deťmi

Tip na poldenné motanie sa s deťmi v okolí Terchovej od Ondreja Matkovčíka. Vyšiel na rozhľadňu „Terchovské srdce“, odkiaľ je krásny výhľad na celú Terchovú, kovového Juraja Jánošíka aj na Rozsutce a Grúň. Nasledoval výstup na Krížovú cesta na vrchu Oravcové a napokon k zmieňovanej soche Juraja Jánošíka.

Ďalšie tipy

  • Túra – Henrich Tomáš odporúča túru na neznačenú Holicu alias Napoleonov klobúk v pohorí Čierna hora, pohodová trasa vedie z Veľkej Lodiny cez Holicu, Bokšov, a vyhliadku na vodnú nádrž Malá Lodina so zostupom do rovnomennej obce.
    Ako na Napoleonov klobúk a Holicu?

  • Túra – Danka Tomášiková popísala túru pre turistov, ktorí majú radi málo známe a hlavne trochu divoké miesta. Vedie na Vráblikovú skalu, vrchol Firceng a Dievčiu skalu v Pohronskom Inovci. Štart aj cieľ sú v Novej Bani.
    Firceng a Vrábliková skala z Novej Bane

  • Túra – Stanislav Ďurica vás zavedie na jeden z najkrajších výhľadových bodov pohoria Branisko – Sľubicu. Hlavným cieľom však bolo menej známe skalné mestečko Sokolica blízko Skalnej brány pri Rajtopíkoch.
    Sľubica a skalné mestečko Sokolica

  • Túra s deťmi – Peťo Nový vzal deti na nenáročný okruh na rozhraní Stolických vrchpov, Slovenského raja a Nízkych Tatier. Z bezlesého Trsteníku je pekný výhľad na Kráľovu hoľu. Okruh začína a končí v sedle Besník nad Telgártom.
    Trsteník a Buchvald zo sedla Besník

Prečítajte si

Príbeh od Pavla Forgáča o hľadení strateného vodičského preukazu:

Z fotogalérie

Krásy tejto jesene
Krásy tejto jesene – Foto: Galéria / Branislav Krátký

Počasie

Cez víkend sa ochladí. Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, prípadne prechodne zmenšená oblačnosť. Ojedinele sneženie alebo dážď so snehom, v nižších polohách na západnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska aj dážď. Najvyššia denná teplota -4 až +1, v južnej polovici väčšinou okolo 3 stupňov.

V nedeľu bude rovnako, len ojedinele slabé zrážky, od stredných polôh snehové. V noci a ráno po oba dni môže byť poľadovica.
Najvyššia denná teplota 2 až 7 stupňov, na severe ojedinele chladnejšie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chošské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený krami). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.