Poloha

Jedným z nich je prístrešok (a voľne prístupná časť stodoly) pri uzamknutej chate na Lysej poľane pri turistickom smerovníku Lúka pod Špicou, v najsevernejšej časti pohoria. Špicu som na mape síce nenašiel, len známejší Kotník s vysielačom, ale lúka tam je. Je pomenovaná ako Lysá poľana. No podstatné je, že chatu nie je možné minút.

Prístup

Chata sa nachádza na červenej TZT, ktorou sa dá dostať z mesta Stará Ľubovňa za 2.35 h. Z Forbasov, kde tiež stojí osobný vlak (Poprad - Stará Ľubovňa), sa dá dostať dvomi spôsobmi, po kratšej žltej za 1.15 h a dlhšou modrou za 1.55 h. A cez Kotník a Krumlov aj z Nižných Ružbách za 2.20 h. Neznačene asi za jednu hodinu aj z obce Kolačkov.

Objekt

Prístrešok je dlhý asi 12 metrov a široký 4 metre, vysoký asi 5 metrov. Sú tam dva dlhé rady stolov, ktoré sú zaujímavé na prenocovanie. Na stoloch sa vyspí asi šesť turistov. Bočný dážď by nemal robiť problém a pred vetrom je nocľažník chránený okolitými stromami. Možné by malo byť natiahnutie celty.

Väčšie pohodlie ponúka toho času otvorená časť stodoly poniže prístreška. Pri návšteve bolo v stodole seno. Tam sa ukryje väčšie množstvo turistov.

Voda

Prameň som pri chate nezaznamenal, ale podľa mapy by poniže v lesoch mal byť prameň potoka stekajúci do Forbás. Po žltej smerom do Forbás sa nachádza sírny minerálny prameň v bývalých kúpeľoch v Údolí mládeže. Na modrej v priestore od lúky k priehrade sa nachádza prameň vyvedený do staršieho dreveného žliabku. Presnú lokalizáciu si, žiaľ, nepamätám.