Poloha

Prístrešok sa nachádza na kraji priestoru zvaného Malý Václavák alebo aj Točňa.

  • Od (Veľkého) Václaváku po červenej 1.00 h;
  • Od Nižných Ružbách po červenej za 5.15 h;
  • Od Starej Ľubovne po červenej a žltej, za 7.50 h;
  • Z Levoče po zelenej a červenej za 7.30 h;
  • Od Torysiek po zmodrej, žltej a červenej za 4.35 h.

Objekt

Drevený prístrešok v tvare hexagónu, čiže šesťuholníka, ktorý postavila obec Ihľany, je stredne veľký prístrešok bez stien. Jeho súčasťou sú do stĺpov zasadené 4 lavičky, ktoré sú tak úplne na kraji prístreška a 2 podlhovasté oproti stojace stoly, 2 koše a výchovno-vzdelávacia tabuľa. Stred tvorí len prázdna betónová podlaha, ale aj to nie v celku.

Aj keď je to ďalší príklad prístrešku do pekného počasia, poteší aspoň ako-taká možnosť skrytia pred dažďom. Ale hlavne na spanie schopné 2 stoly, ktoré by pri menšom posunutí do stredu mali byť mimo dosah aj bočného dažďa. V núdzovom prípade sa v strede prístreška nájde miesto pre 3-4 turistoch spiacich na vlastnej karimatke, plus jeden až dvaja na stole (stoloch) Použitie celty je vhodné.

Voda

V bezprostrednej blízkosti prístreška na Malom Václaváku by sa žiadny prameň nemal nachádzať. Smerom po žltej cykloznačke do Ihlan, po asi 20 minútach by malo byť pramenisko potoka. Smerom po červenej k Ihle sa na značke nachádza prameň.

Iné možnosti

Istou možnosťou, a možno aj lepšou ako tento prístrešok, je poľovnícky posed smerom na sever, cca asi 30 minút od Točni. Pojme 1-2 turistov.

Autor fotografií: Miroslav Svítek a Henrich Tomáš