Poloha a prístup

Bývalá horáreň Kúty sa nachádza na rovnomennej lúke Kúty, v jej juhozápadnom kraji, pod lesom na východnom svahu hory Burk. Modrá značka vedúca k smerovníku Druhá lúka, resp. Mariánska hora (Levoča), je asi 20 metrov pod horárňou.

  • Od Levoče, resp. Mariánskej hory po modrej za 1.25 h (resp. 35 minút);
  • Z Levočskej Doliny po modrej za 1.10 h;
  • Od Ulože po červenej za 0.55 h;
  • Od ATC, Levočská dolina po červenej za 1.05 h.

Objekt

Na objekte niekdajšej horárne v správe Poľovníckeho združenia Levoča je zaujímavá jej murovaná veranda (pôdorys 6 x 4 m), kde sa pred nečasom skryje asi päť turistov. Prevísajúca strecha síce ochráni z jednej strany, ale z boku, od voľného priestranstva, môže byť problém. Ale celta by to mala vyriešiť, a tak s použitím vlastnej karimatky je veranda vhodná na núdzové prespatie.

Súčasťou areálu bývalej horárne je stodola, v čase návštevy bola otvorená a použiteľná. Pri smerovníku Kúty sa nachádza malý prístrešok, ktorý je vhodný akurát na posedenie a oddych.

Voda

Pri horárni a stodole je krytá studňa, ale je, žiaľ, zamknutá. Voda sa však dá nabrať z prameňa pod Zimnou hôrkou, zachyteného do válova, ktorý sa nachádza asi 10 minút po zelenej cykloznačke č. 5887 smerujúcej do Ulože.