Poloha a prístup

Turistická chata na Bani, ako prezrádza názov, sa nachádza na kóte Baňa, na kraji lesa nablízku vrcholových lúk neďaleko obce Baňa, odkiaľ je neznačený najkratší výstup.

  • Po modrej zo Stropkova, cez obec Baňa, za 1.40 h;
  • Po zelenej zo Šandála, cez Hradisko, za 1.35 h;
  • Po modrej zo Šarišského Štiavnika za 1.05 h;
  • Po zelenej z Rakovčika za 1.20 h.

Objekt

Turistická chata na Bani patrí KST Slávia Stropkov, ktorí si ju svojpomocne postavili a otvorili v roku 2010, je žiaľ, pre turistickú verejnosť zavretá, čo je celková škoda, že miestny Klub slovenských turistov nemyslel na prípadných „cezpoľných“ a nepristavil aj plné krytú, ale voľne prístupnú časť chaty.

Pre okoloidúcich je vhodný prístrešok 10 x 5 x 4 m, ktorý je voľne prístupný, a tak je ideálny nielen na posedenie a skrytie, ale v rámci možnosti sa tu dá núdzovo prespať. A to nielen na laviciach, ale aj na stole, kde sa môžu vyspať šiesti turisti. Na podlahe sa pri použití karimatiek vyspia ďalší dva turisti pod stolom.

Je opäť veľkou škodou, že sa nevyužil priestor pod sedlovou strechou, ktorý je dostatočne veľký na to, aby sa tam pohodlne dalo spať a zároveň by štítová zadebnená časť poskytovala ochranu pred bočným dažďom a vetrom, čo chýba priestoru v prístrešku.

Voda

Voda sa blízkosti chaty nenachádza. Načerpať sa dá v blízkej dedine Baňa.

Vrch Baňa

Napriek málo známemu miestu neďaleko mestečka Stropkov mi tunajšia krajina celkom učarovala. Je odtiaľ možný výhľad na Vihorlatské vrchy (Sninský kameň), Slanské vrchy, Nízke Beskydy, Čergov, Ondavskú a Laboreckú vrchovinu a za pekného počasie na časť Vysokých Tatier.