Poloha a prístup

Útulňa sa nachádza asi 500 metrov od Úhornianskeho sedla priamo na červenej značke, takže sa nedá minúť. Vidieť ju už z diaľky. Chatka je určená najmä pre turistov putujúcich po Ceste hrdinov SNP (E8), a tak najmä v letných mesiacoch treba počítať s tým, že na útulni bude každý deň plno.

Prístup

  • Po zelenej z Úhornej, bus (3,8 km, 1.15 h).
  • Po zelenej z obce Pača, bus (5 km, 1.55 h).
  • Po červenej z kúpeľov Štós, bus (13,7 km, 3.50 h).
  • Po červenej zo sedla Súľová (22,6 km, 6.20 h).

Objekt

Objekt útulne má dosť netradičnú a podľa mňa aj dosť nešťastnú formu. Spodná časť je určená na sedenie pri ohni a prípadné núdzové prespanie. Je škoda, že tu neurobili aspoň ďalšie dve bočné steny, ktoré by lepšie ochránili pred dažďom.

Do vrchnej časti určenej na nocovanie sa vstupuje po rebríku. Interiér je mierne zateplený, ale v silnom vetre dnu aj tak dosť prefukuje. Útulňu by malo vykúriť sálavé teplo z ohniska, keďže splodiny sú zvedené do komína, ktorý prechádza centrom útulne. Vykúrenie útulne je zrejme dosť problematické najmä v zime. Výhodou je, že na útulni je namontovaný solárny panel a urobené elektrické rozvody, Dá sa tu teda dobiť telefón a iná drobná elektronika. Útulňa má základnú výbavu (sekera, lekárnička, lopata…).

Výhodou konceptu útulne je jej nevhodnosť na organizovanie ožranskej párty alebo jej dlhodobé okupovanie. Nevýhodou je, vzhľadom na obľúbenosť Cesty hrdinov SNP, obmedzená kapacita. Hore sa vyspí šesť až sedem ľudí. Dole núdzovo ďalšie štyri osoby.

Voda

Smerom do Úhornianskeho sedla (200 m od útulne) sa nachádza prameň Smolníka upravený vyznávačmi geocachingu. Výdatnosť studničky je slabšia.