Poloha

Približne sto metrov nad križovatkou červenej značky s lesnou cestou v strednej časti Opatovskej doliny na lúke Baranová. Budova je zakreslená aj na mapách, jej správcom sú Lesy SR - OZ Považie - Lesná správa Dubodiel.

Prístup

  • z Trenčína od železničnej stanice po červenej značke za asi 2.15 h;
  • z Trenčianskych Teplíc po červenej značke za asi 1.45 h;
  • zo železničnej zastávky Trenčín-Opatová po lesnej ceste za asi 1.15 h.

Cykloznačky tu nie sú, napriek tomu je prístup na bicykli možný, najlepšie zrejme po ceste z Opatovej. Červená Cesta hrdinov SNP vedie po úzkom a strmom chodníku a vzhľadom na riziko stretu s pešími turistami nie je pre podľa mňa pre cykloturistiku vhodná.

Objekt

Samotná budova chaty je uzamknutá, so zamrežovanými oknami i dverami. Okolie chaty je veľmi pekne upravené a čisté. Pri návšteve je pochopiteľne potrebné rešpektovať, ak by bol niekto v chate ubytovaný. Medzi objektmi, ktoré Lesy SR ponúkajú pre verejnosť, som uvedenú chatu nenašiel.

Pre turistov je prístupná veľká prekrytá veranda rozmerov približne 2 x 12 metrov. Jej podlaha je tvorená zámkovou dlažbou, pri čelnej stene chaty sa nachádza viacero stolíkov a lavičiek. Možnosť využiť krytú verandu na oddych či núdzový nocľah využijú turisti putujúci po Ceste hrdinov SNP i tuláci, ktorí prechádzajú okrajovou časťou Strážovských vrchov.

Za chatou sa nachádza menšia uzamknutá šopa, azda skladisko dreva na vykurovanie chaty. Na opačnej strane lúky stojí veľký senník a krmelec. Pri chate je tiež upravené ohnisko a pri ňom lavička na posedenie.

Suchý záchod stojí tiež neďaleko na okraji lesa. Hygienické zariadenie bolo v čase našej návštevy vo výbornom stave.

Voda

Tesne pod chatou je studnička chránená dreveným prístreškom s dvierkami. V čase našej návštevy (jún 2023) z nej voda voľne vytekala do Opatovského potoka, vzdialeného len zopár metrov. K studničke a potoku vedú od chaty betónové schodíky. Pravdaže, úžitkovú vodu je možné naberať priamo z potoka.

Okolie

V tesnej blízkosti chaty sa nachádza pamätník, tvorený umelecky stvárneným krížom s dubovým listom a nápisom "Nech im hora večne šumí na ich pamiatku". Pod nápisom sú vyrezávané mená a roky. Bližšie vysvetlenie som nenašiel, domnievam sa, že ide o ľudí, ktorí tragicky zahynuli pri práci v lesoch.

Okrem uvedených prístupových ciest je miesto dobrým východiskom do okolitých hôr s viacerými pozoruhodnými lokalitami. Veľmi pekné výhľady sú napríklad z blízkej Radochovej, z Čertovej skaly či spod Čvirigovca. Milovníci histórie nájdu na Čertovej skale zachované stopy hradiska, ponad Trenčianske Teplice prechádza náučný chodník s popisom mnohých zaujímavostí v okolí.