O chodníku sme pred našou oravskou dovolenkou nevedeli. Deti však upútal názov mesta vytvorený veľkými písmenami na spôsob nápisu Hollywood, ktorý videli priamo z námestia. Až pri nasledovnom hľadaní trasy sme zistili, že tu je vybudovaný nový náučný chodník.

Na kopec sa z námestia vyberáme po Hviezdoslavovej ulici. Prechádzame popri kostole svätého Martina. Stojí na gotických základoch prvého kamenného kostola, pochádzajúcich zo 14. - 15. storočia. Jeho súčasná podoba je baroková. Nás vo vnútri najviac zaujali farebné vitrážové okná. Architektonicky je zaujímavý aj dom kultúry, popri ktorom prechádzame o chvíľu. Pred ním je pouličná knižnička.

Po ulici prídeme k riečke Oravica, odbočíme doľava a o minútu prejdeme cez lávku. Tu začína stúpanie popri zastaveniach kalvárie. Začiatok je pomerne strmý, ale netrvá to dlho. Aspoň sme medzi stromami, zvyšok trasy sa nachádza na slnku, čo nám v aktuálnej horúčave dá zabrať, no počítali sme s tým, máme vodu a sme natretí opaľovacím krémom. Prameň vody je tiež neďaleko v rámci kalvárie, to sme však dopredu nevedeli.

Náučný chodník
Náučný chodník

Na úpätí malého kopčeka odbočíme doprava. Tu stoja tabule náučného chodníka, jedna za druhou ako bilbordy popri ceste. Neviem, či sa nedala trasa natiahnuť a tabule rozmiestniť s väčšími rozostupmi. Tabule sa venujú chráneným rastlinám v regióne hornej Oravy, ihličnatým aj listnatým drevinám, hubám, liečivým rastlinám či stopám živočíchov. Chodník nás privedie na vrchol kopca, kde je nadrozmerná drevená lavička a ďalšie lavičky so stolmi, zaujímavé tabuľové pexeso a ďalekohľad, ktorý je zdarma. Dojem trocha kazia odpadky pri ohnisku.

Výhľad odtiaľto je priamo na mesto, len teraz dopoludnia priamo do protisvetla. Zastavíme sa ešte pri "hollywoodskom" nápise Trstená a potom sa uberáme priamo hore cez lúku k drevenej konštrukcii na neďalekom kopčeku. Je to opäť nadrozmerná drevená hojdačka. Za ňou sa rozprestierajú lúky a polia, len mierne zvlnené, a horizontu kraľuje Babia hora.

Z hojdačky zbehneme k prístrešku, ktorým je ukončená kalvária. Má len strechu, no žiadne bočné steny, poskytuje teda ochranu pred slnkom a zrejme aj pred dažďom, no pred vetrom nie. Teraz je však vetrík prefukujúci cez prístrešok príjemný. Schádzame po kalvárii s malou odbočkou k prameňu Božieho milosrdenstva. Zachytený prameň je výdatný, okolie pekne upravené. Kaplnka s okrúhlym pôdorysom je zatvorená, dá sa však nazrieť dovnútra. Potom len schádzame po trase, ktorou sme prišli, a onedlho sme v centre Trstenej.

Prechádzku sme zhodnotili ako príjemné prevetranie sa v prírodnom prostredí s výhľadmi. Náučné tabule boli spracované pútavo, deťom sa páčili aj ostatné atrakcie, takže približne dve hodiny, čo sme tu strávili, sme sa dobre zabavili.