Prístup 

  • z Uňatína (bus cez pracovné dni) bočnou uličkou (náučný chodník Uňatín - Uňatínsky mlyn) od obecného úradu k vodojemu (vysielacie antény) na vŕšku (popri španielskom dome) a po poľnej ceste ku krížu za 10 minút, 
  • zo Bzovíka (vlak, autobusová zastávka Ovocná škôlka) po poľnej ceste okolo polí a hory Sýkora a popri elektrickom oplotení polí ku kamennému krížu nad vodárňou za 30 minút, 
  • z Horného Badína (bus) po modrej značke cez Hostečnú studničku (NCH Krupina - hrad Čabraď) na Uňatín za 1 hodinu, 
  • z Krupiny (vlak, bus) po modrej značke smer Uňatín (NCH Krupina - hrad Čabraď) za 2,5 h. 

Objekt 

V areáli športového areálu (futbalové ihrisko) obce Uňatín sa nachádza veľký prístrešok určený na športovo-spoločenské podujatia obce. Sedlová strecha na drevenej stĺpovej konštrukcii je vo výške 2,9 metra. Pôdorys altánku je približne 8,5 x 8,5 metra. Zariadenie tvorí štvorica pevne osadených lavíc a stolov. Stavba nemá kryté steny, takže neponúka závetrie, ale veľká strecha dostatočne ochráni pred dažďom. V susedstve ihriska sa nachádza veľké ohnisko, kde sa robia opekačky a vatry. 

Voda 

Najbližší zdroj vody sú kovové pumpy obecného vodovodu v obci Uňatín (na hlavnej ulici, na cintoríne, pri mostíku cez Čekovský potok), kde si možno (okrem zimy) napumpovať pitnú vodu. Potraviny a nápoje sa dajú dokúpiť v pondelok, stredu a piatok v potravinách vedľa obecného úradu, ktoré sú otvorené dopoludnia 9.00 - 10.30 h a poobede 17.00 - 17.30 h (v stredu len dopoludnia). 

Okolie

V katastri obce Uňatín sa nachádza zachovaný objekt vodného mlyna na riečke Krupinica. Ide o súkromný rekreačný objekt, ale vedie k nemu náučný chodník, ktorého panel stojí pred mlynom. V lokalite Dolný Pomag sa nachádzajú staré pivnice, vytesané do tufového podložia, no nie sú nijako v teréne a ani na mapách označené. Na trase modrej značky smer Horný Badín sa nachádza tzv. liečivá Hostečná studnička (NCH Krupina - hrad Čabraď). V roku 2023 vyhlásili v údolí Krupinice chránené územie Medovarské dubiny - územie európskeho významu.