Certifikácia Vitajte cyklisti! je inšpirovaná certifikačnými schémami v Nemecku Bett&Bike, Rakúsku a Švajčiarsku a priamo vychádza z certifikácie Cyklisté vítáni, v rámci ktorej je v Českej republike certifikovaných už viac ako 750 zariadení a cieľov. Certifikované zariadenia musia spĺňať niekoľko požiadaviek, ktoré uľahčujú návštevu a pobyt cyklistom, napríklad musia mať bezpečné miesto na odloženie bicykla, poskytovať informácie potrebné pre cyklistu, ponúkať cyklistické jedlá a nápoje, disponovať základným náradím na jednoduchú opravu bicykla a pod.

Kritériá hodnotenia sa líšia podľa toho, či ide o ubytovacie, stravovacie zariadenia, kempingy, turistické ciele (hrady, zámky, jaskyne, múzeá a i.) či služby (obchody, kúpaliská, informačné centrá). Zariadenia, ktoré certifikát získajú, budú zaradené do internetovej databázy, ktorú budú môcť využívať individuálni cyklisti i cyklokluby, cestovné kancelárie, vydavatelia máp či tvorcovia propagačných materiálov v regiónoch.

Certifikácia sa vykonáva prostredníctvom vyškolených hodnotiteľov, ktorými sú obyčajne miestni cyklistickí aktivisti, členovia cykloklubov a aktívni bicyklisti. Plánované spustenie certifikácie je 1. mája 2008, potenciálni hodnotitelia sa musia prihlásiť do 10. marca. Úlohou hodnotiteľov bude vyhľadávať vo svojom regióne vhodné ubytovacie a stravovacie zariadenia a turistické ciele, pripraviť ich na splnenie kritérií Vitajte cyklisti!, následne skontrolovať, či tieto kritériá spĺňajú a odporučiť Nadácii Ekopolis ich certifikáciu.

Miestom práce je región, v ktorom hodnotiteľ žije, vo veľkosti cca 2-3 okresov. Práca je odmeňovaná, ale odmena nepostačí na živobytie, ide o vedľajšiu prácu popri inom hlavnom zamestnaní, podnikaní či v dôchodku. Odmena je najmenej 1 500 Sk za každé certifikované zariadenie, hodnotiteľ si z tejto odmeny hradí všetky súvisiace náklady. Viac informácií a prihláška sa nachádza tu.