V programe je viac ako 40 prezentácií a diskusií. Hlavnou témou sú ultradlhé túry nielen na americkom kontinente – Great Himalayan Trail, Great Divide Trail, Arizona Trail, Continental Divide Trail, Stezka Českem na prezentáciách slovenbských a českých prednášajúcich Pavlíny Adam, Martina Úbla, Pavla Sabelu, Ivky Smolkovej. O treku GR 221 na Mallorke porozpráva Miloslav Daníšek.

Dramatické výstupy na šesťtisícovky Ama DablanAconcagua a sedemtisícovku Pik Lenina popíšu s Jana Vaňková, Martin Tatár a Marek Odler. S organizátorom Michalom Knitlom vystúpate na niekoľko sopiek od Ekvádora po Salvádor a nazriete do neprebádaných miest v Kolumbii. O dobrodružnom cestovaní s deťmi porozprávajú Zuzana Remišová aj Milan Schnorrer, vezmú vás do Nórska aj na bežky.

Milovníkov nespútanej prírody potešia prednášky o Islande a Novom Zélande od cestovateliek Patrície Mrázkovej a Milady Mili Konečnej. Marek Adamech v Čile obdivoval krásy Torres del Paine aj púšte Atacama.

V programe sú aj púštne krajiny Jemen a Omán od Petra Gregora alebo tropické ostrovy Dominika v Karibiku a Seychely v Indickom oceáne, kam vás zavedie Peter Dvorák. Peter Božik prešiel sám na bicykli 4000 km naprieč Austráliou.

Ako sa cestuje po krajine, ktorá sa nachádza v občianskej vojne, a to vo vysokom štádiu tehotenstva, orozpráva Petra Kováč. V Sýrii má svoje korene a počúvala o nej už ako malá od svojej babky. S Veronikou Kapcovou Balážiovou sa môžete pozrieť do Ugandy, kde žijú posledné gorily horské. vypočuť si môžete aj prezentáciu Michala Tlelku o ceste okolo sveta a o Bangladéši spolu s Milanom Sivokom a neuveriteľné príbehy Jozefa Kmeťa a Pavla Sivého alias Jožiho a Paliho z Ázie.

Slovensko netradične predstavia David Slovák (behom) a Ivana Balážová a Gabriel Škabla (na koňoch).

Cestovateľský festival Cestou necestou putuje aj po mnohých slovenských mestách. Viac informácií o festivale a ostatných podujatiach nájdete tu.