Do hlavného festivalového programu organizátori zaradili filmy zo štrnástich krajín. Celkovo ide o 27 snímok s tematikou cestovania a rôznorodých outdoorových športov – od horolezectva, cez lyžovanie, skialpinizmus, bicyklovanie, beh, kajakovanie, jaskyniarstvo, paragliding, slacklining až po skejtovanie.

Dve tretiny tvoria filmy zo zahraničia, osem z nich bude uvedených v slovenskej premiére. Filmové diela sú rôznej dĺžky, od krátkej 3-minútovej časozbernej snímky Jozefa Dovičina Slovensko až po 63-minútový dokument Pavla Barabáša Veľký kaňon.

Každý filmový blok oživia prezentácie hostí, chýbať nebudú ani besedy s režisérmi a protagonistami filmov. Medzi hosťami bude starší aj mladý cestovateľ (jeden na e-biku, druhý na tuk-tuku), horský cyklista, ultrabežec, meteorologička. Hovoriť budú o šestnástich krajinách Severnej a Južnej Ameriky, siedmich afrických krajinách, nazrie sa do Pyrenejí aj na oblasť Mont Blancu.

Návštevníci festivalu si môžu pozrieť aj viacero výstav – autorskú výstavu Gustáva Stibrányiho Pan American Highway, či výstavu fotografií Žena a hory stvárňujúcu ultrabežkyňu Soňu Kopčokovú. Nebudú chýbať najlepšie zábery fotosúťaže na tému Dobrodružstvo. Festival opäť ponúkne návštevníkom aj možnosť zažiť zaujímavé aktivity v centre mesta. Pre všetky vekové kategórie sú určené bežecké preteky, nosičská súťaž na Farských schodoch, či psie záprahy. Novinkou budú aj ďalšie netradičné aktivity určené najmä pre deti.

Hlavný program festivalu začne vo štvrtok večerným filmovým blokom o 19:00. V piatok a v sobotu sú na programe okrem večerných blokov aj popoludňajšie filmové bloky zo začiatkom o 14:30. Víťazi filmových ocenení budú vyhlásení v sobotu večer počas záverečného slávnostného ceremoniálu.

Viac info o festivale tu.