Poloha a prístup

Vďaka hikingáckej kolegyni Danke som sa dozvedel o prístrešku nad obcou Bátovce v podhorí západnej časti Štiavnických vrchoch, ktorý ideálne zapadol do plánov na túlačku, keďže sa nachádza na turisticko-náučnom chodníku Mesto kráľovien, ktorý spája rôzne lokálne zaujímavosti.

Prístrešok sa nachádza na prvom z kopcov Štiavnických vrchov. Východne od dediny Bátovce, za vodnou nádržou Lipovina - Bátovce. Okolie ma lúčno-lesnatý charakter a poskytuje nádherné výhľady.

  1. Od dediny Bátovce sa dá dostať k prístrešku na Zadnom vrchu, resp. k smerovníku Čengerky, po zelenej značke náučného chodníka za asi 2 hodiny.
  2. Najbližší prístup je z obce Pečenice po zelenej značke a následne po zelenej značke náučného chodníka k smerovníku Čengerky, za 1,5 hodiny.

Objekt

Prístrešok na Zadnom vrchu je drevenej konštrukcie s rozmermi asi 3 x 1,5 x 2 m a so škridlovou strechou v tvare obráteného písmena L. Tým, žiaľ, plní len obmedzenú funkciu ochrany pred dažďom, pričom pred bočným dažďom asi ochráni len dosť slabo. Rovnako bočné steny sú bez výplne a tiež neprispievajú k ochrane ani len pred vetrom, o to viac, že prístrešok je na otvorenej lúke pri vrchole Zadného vrchu.

Prístrešok obsahuje jeden stôl a jednu lavičku. Na prespanie je vhodný len stôl, teoreticky aj úzka lavička. Súčasťou prístreška je odpadkový kôš (pozn. red.: kto ho vynáša?) a vrcholová schránka. Pri prístrešku sa nachádza ohnisko, lavičky a výhľadová mapa s názvom Vyhliadka TNCH Bátovce.

Voda

Vodný zdroj som v okolí nezaznamenal, keďže besiedka je na vrchole.

Zaujímavosti okolia prístreška Borovica

Výhľady

Okolie prístreška ponúka veľmi pekný, aj keď len polkruhový výhľad. Nielen na blízku vodnú nádrž a dedinu Bátovce a západný výbežok bočného hrebeňa Štiavnických vrchov (skupina Priesilu) nad obcami Čajkov, Devičany a ďalej za Pukanec, ale aj na severovýchodné časti Podunajskej pahorkatiny, kde dominujú veže jadrovej elektrárne Mochovce.

Ľochy

Prvým zaujímavým bodom na trase TNCH od Bátoviec k prístrešku sú vinohradnícke pivnice v časti Ľochy. Väčšina z nich pôvodne boli ústiami baníckych štôlní a neskôr našli využitie na uskladnenie vína, ktoré sú na to najideálnejšie. Nad mnohými z nich si majitelia postavili miestnosti na prespatie. Dnes poniektoré slúžia ako rekreačné domčeky.

Pečenický val – Val obrov

Druhou zaujímavou lokalitou po TNCH, smerom od Borovice do Pečeníc a ktorým sa dá priamo prejsť, je prazvláštny Pečenický val, alebo inak zvaný Val obrov.

O vale, ktorý sa tiahne Slovenskom severo-južným smerom, sa veľa historických prameňov nezachovalo. Jeho vznik sa odhaduje rôzne, napr. počas obdobia Veľkej Moravy, ale aj v období pred Kristom. Hovorí sa o ňom ako o pokračovaní Sarmatského valu z Maďarska.

Jeho parametre sú vcelku impozantné. Široký je 12 - 15 m, vysoký 2 - 3 m, v dĺžke až 60 km. V časti nad Pečenicami je veľmi dobre viditeľný a v roku 1963 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.