Poloha a prístup

V centrálnej časti Beskydského predhoria, v Merníckej pahorkatine leží medzi obcami Benkovce a Vyšný Kazimír hrebeň Verehovka. Na jeho východnom svahu sa asi 1 km nad Benkovcami nachádza kalvária. V tesnej blízkosti vrcholového kríža stojí prístrešok, ktorý je jej zázemím. Dá sa v ňom oddýchnuť, ukryť pred letnou páľavou alebo búrkou. V prípade náhleho zhoršenia počasia dobre poslúži ako miesto na núdzové prenocovanie.

Prístrešok je situovaný priamo na trase žltej značky, ktorá vedie z Benkoviec k rázcestiu Veľká Tričaj. Z obce to sem trvá približne 30 minút, z rázcestia asi hodinu a štvrť. Z Vyšného Kazimíra na Verehovku vedú dve poľné cesty. Po zelenej značke z osady Podčičva, resp. od hradu Čičva sa k prístrešku ide dve hodiny. Trasa je dosť zarastená a vedie cez oblasť rúbanísk medzi Inovcom a Malým Inovcom. Od TIM Malý Inovec treba pokračovať po neznačenej lesnej ceste vedúcej hrebeňom Stavenec až k prístrešku.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu s rozmermi približne 3 x 6 metrov. Masívna trámová konštrukcia nesie kvalitnú sedlovú strechu. Všetky steny sú voľne otvorené do okolitého terénu. Čiastočne ich chráni latkové zábradlie. Komfort objektu je možné vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. V interiéri sú tri stoly s lavicami, ktoré sa spojením dajú využiť ako prične. Podlahu tvorí betónová platňa. Celkovo sa v objekte pohodlne vyspí šesť až osem osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou.

Pred prístreškom je niekoľko masívnych lavíc. Keďže objekt prináleží k sakrálnemu miestu, neslúži primárne na nocľah. Využite ho len v prípade núdze a majte prosím na pamäti charakter miesta. Z kalvárie vidieť na údolie Ondavy a protiľahlé horstvá Ondavskej vrchoviny a Vihorlatské vrchy. Vrchol tvorí mohutný, až sedem metrov vysoký kríž s nadživotným korpusom umučeného Krista. Cestu k nemu lemujú netradične pojaté zastavenia krížovej cesty.

Voda a okolie

V blízkosti prístrešku sa nenachádza vodný zdroj. Vodu si je možné najbližšie načerpať v Benkovciach alebo vo Vyšnom Kazimíre. Neďaleko Bio kúpaliska Lysá Hora sa pri kaplnke svätej Paraskevy nachádza prameň.

Najbližším turistickým cieľom je hrad Čičva (Čičava). Pod hrad je situovaný Penzión Čičva a dva prístrešky, v ktorých sa dá prenocovať. V širšom okolí sa nachádza vodná nádrž Domaša, mestá Humenné (kaštieľ, múzeum) a Vranov nad Topľou.